SM: Ambasador Ditman učestvovao u debati o EU

Mreža evropskog pokreta uz podršku nemačke ambasade realizuje projekat „IMAM PRAVO DA ZNAM O EU“ . U okviru projekta biće realizovano pet javnih debata, kao i informativne kampanje o evropskoj integraciji Srbije.

Tim povodom, Sremsku Mitrovicu je posetio ambassador Nemačke NJ.E. Aksel Ditman (Axel Dittmann), gde je učestvovao u prvoj  organizovanoj debati u okviru projekta. Osim u Sremskoj Mitrovici, debate će biti održane i u Kraljevu, Novom Pazaru, Kruševcu i Kikindi. Cilj projekta je bolja informisanost mladih i sire javnosti o Evropskoj uniji.

Pored nemačkog ambasadora, u debati su učestvovali graonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, predsednik Odbora za evropske integracije u Skupštini AP Vojvodine, predstavnici mitrovačke Kancelarije za mlade, kao i mnogi drugi učesnici projekta. Debati su prisustvovali i predsenik Evrospkog pokreta u Srbiji prof. dr Mihailo Crnobrnja i bivši šef Misije Srbije u Briselu Duško Lupandić.

Kako je ovom prilikom izjavio ambasador Nemačke, Srbija je preduzela značajne korake na putu ka Evropskoj uniji otvaranjem četiri poglavlja, od kojih su dva posebno značajna, a to su poglavlja koja se odnose na vladavinu prava, 23 i 24.

– Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU, kao pouzdanog i fer partnera, uz želju da Srbija postane punopravna članica Unije. Proces pristupanja EU je veoma važan, međutim, ne radi se samo o sprovođenju unutrašnjih reformi zbog Brisela, nego je potrebno da se ovo društvo interno reformiše i transformiše u korist njenih građana. Zato je veoma važno da održimo debatu o procesu pristupanja EU, uz učešće predstavnika civilnog sektora, građana Srbije i drago mi je da moja zemlja podržava jedan ovako važan projekat koji sprovodi Evropski pokret u Srbiji. Mi želimo da mladi ljudi direktno budu uključeni u proces pristupanja EU. Smatram da je to sjajna inicijativa koji je pokrenuo Evropski pokret u Srbiji. Drago mi je što lično učestvujem u svemu ovome i što je Ambasada podržala ovakvu inicijativu, rekao je ambasador Nemačke NJ.E. Aksel Ditman.

Projekat podržava Federalno ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, a Sremska Mitrovica je prihvatila učešće u projektu. Važnost projekta i debata šitom Srbije prepoznao je i gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

– Počastvovan sam što je Sremska Mitrovica prvi grad-domaćin jedne panel-diskusije vezane za evropske integracije. Izuzetno je važno da naši sugrađani, posebno mladi, saznaju šta je to što donose evropske integracije. Mišljenja smo da ove integracije Srbiji pre svega treba da donesu stabilnost, političku stabilnost i privredni razvoj. To je ono što je najbitnije i oko toga će se razvijati i rad lokalne samouprave. Mi smo sa Evropskom unijom već imali iskustva vezano za projekte koje smo realizovali, npr. izgradnja regionalne deponije, kao jedan od većih projekata, radili smo na projektu Uslužnog centra, kao pravog servisa građana. Trenutno smo i deo prekograničnih projekata koji se takođe finansiraju iz EU. Mislim da su to tek počeci jedne ozbiljne saradnje između Evropske unije i Republike Srbije, a time i sa lokalnim zajednicama. Naravno, poljoprivreda i ruralni razvoj su teme o kojima ćemo najviše govoriti u Skupštini Grada i oko kojih će se sigurno mnogo toga raditi. Gledaćemo da unapredimo saradnju sa svim fondovima i institucija gde god to bude bilo moguće, rekao je gradonačelnik Sanader.

Prema rečima predsednika Evropskog pokreta u Srbiji prof. dr Mihaila Crnobrnje, Evropski pokret ima zadatak da promoviše vrednosti Evrope.

– Ideja je da se svim generacijama približe osnovne vednosti Evrope, poštovanje prava, ekonomski mehanizam, dobri međunacionalni odnosi. Drugim rečima, da se ostvari onaj kvalitet institucija i onaj kvalitet politika koji vlada u zemljama članicama EU. Želimo da naše građane, što je moguće više po svim gradovima u Srbiji, a ne samo u Beogradu, upoznamo sa ovim vrednostima. Evropska unija nije cilj, ona je sredstvo. Cilj je viši i bolji nivo organizacije svih aspekata života, a Evropska unija će nam dati sertifikat da smo uradili sve što je potrebno, a tilče se tih važnih vrednosti, rekao je prof. dr Mihailo Crnobrnja.

Pored pet javnih debata i info-kampanje, u okviru projekta biće priređena zanimljiva informativna brošura o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

2

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*