Сезона парадајза: Зарада одлична ако се не продаје само сировина

Последњих година у региону Срема значајне површине заузима и парадајз. Гаји се како у пластеницима тако и на отвореном пољу. Постоје домаћинства која се годинама баве овом врстом производње, а да би заокружили производни циклус многи су се одлучили и на прераду парадајза.

Једно од таквих газдинстава је и газинство Сандре Маринковић из Руме.

“Морам вам признати да посао око производње парадајза није нимало лак. Доста се ради јер прво морамо да произведемо расаду у пластенику. Она се касније пикира и на крају износи на отворено поље. Свих ових предходних година гајимо парадајз искључиво на њиви и расадјујемо га на фолију. Само око тога има доста посла, а после тога долази и заштита коју треба урадити квалитетно и на време, како би се обезбедио квалитет, јер без квалитетне робе нема тржишта, а одна ни зараде”, каже Сандра.

Парадјз који сада продаје као свеже исцедјени или кувани производи на породичном имању у Ривици, фрушкогорском селу које је познато како по производњи бостана И грождја, тако И по производњи парадајза.

“Брат и ја заједно производимо парадајз на породичном имању, а ове године смо расадили два јутра. Брат Бранислав је одговоран за највећи део посла око производње и тешко да бих успела без његове помоћи. Подручје Ривице је као богом дано за производњу воћа, посебно грождја, али и прадајз веома добро успева. Једино што је незгодно је што немамо заливање на њиви па се уздамо у падавине. Ове године иако је било мало кише, парадајз је добро родио. Онда када му је киша била најпотребнија падавина је било тако да нас је то извукло. Род је задовољавајући, а квалитет је изузетно добар што је негде и најважније како не бисмо имали проблема са пласманом”, додаје Сандра Маринковић.

Због недостака падавина парадајз је сазрео раније, што значи да ће и сезона раније бити завршена. Било би добро када би у наредном периоду поново било кише, биљка би се регенерисала па би рода било још

“Моја жеља је била да нешто више зарадим а то је било могуће само прерадом. Заокружила сам један производни циклус тако да сада парадајз продајем као тек исцедјени сок, или скуван, спреман за зиму. Цене су приступачне. Цена тек исцеђеног сока од парадајза је 80 динара за литар, док је кувани 0,75 литара 170 динара. Поред тога радимо и услужно цедјење по 30 динара за литар”, каже наша саговорница и додаје да је интересовање веома велико што само потврђује чињеницу да квалитет има тржиште, али и чињеницу да зарада може бити већа уколико се не продаје само сировина.