Селидба румске библиотеке приводи се крају

У току је селидба градске библиотеке Атанасије Стојковић у реновиране просторије Дома ЈНА. До сада је вечи део књига пребачен у нову зграду, а остало је да се пресели још мањи део фонда.

 

„Ово су у принципу неки последњи моменти сеобе, како депозита одељења за одрасле тако и за дечије одељење. Наравно селимо и ове крупне и масивне полице  и које су нам потребне тамо за даљи рад , тако да радимо пуном паром од јутра, па могу слободно да кажем до мрака“, каже Дамир Васиљевић Тоскић, директор Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“.

 

Осим запослених у библиотеци, помоћ селидби пружили су и сениори КК „Џез баскет“ из Руме који већ месец и по дана неуморно раде на преносу књига и инвентара. Селидба библиотеке организована је у складу са правилима библиотечке струке, а део запослених се налази у Дому ЈНА где се одмах кутије распакују и улажу на места која су за то предвиђена.

„Морам да кажем да смо јуче, то је јако важно, преселили серијске публикације, дошли смо у додир са историјом. Ја лично сам заједно са сарадницима пренео серијску публикацију из 1869, мислим да је у питању серијска публикација „Панчевца“ и 1889. Серијска публикација Првог српксог ученог друштва, тако да с то непосредни додири са историјом, и ево ја колико сам директор нисам имао прилику да то држим у рукама и видим шта се све ту дешава и какав је то садржај, било је изузетно емотивно јер смо видели и неке ствари тј информације које датирају већ 150 година уназад“, објашњава директор. 

Према речима директора библиотеке, селидба би требало да буде завршена до краја месеца, а како каже, сада је онемогућен рад са корисницима као и реализација програма библиотеке, те додаје да тренутно нема ни враћања ни позајмљивања књига из библиотеке, али и да нее бити урачунати казнени поени.