SAOPŠTENjE ZA JAVNOST PROUNS: Pozivamo policiju i tužilaštvo da otkriju sve odgovorne za napad na novinare i snimatelje

Dešava se upravo ono na šta je PROUNS upozoravao nadležne organe sve vreme. Kada se nekažnjeno izvučete iz krizne situacije, nema razloga da tako nešto ne ponavljate i sledećom prilikom.
Upravo se to dešava na ulicama prestonice tokom protesta. Sinoć smo gledali scene u kojima besni demonstransti napadaju naše kolege novinare i snimatelje. Na mnoge novinare su još na početku protesta nasrtali i upozoravali ih da ne snimaju.
Bilans sinoćnjih nereda su povređeni novinari Kurir televizije, agencije Beta, N1, Al Džazire, Tanjuga i mnogi drugi. Dešava se da su baš najnasilniji demonstranti agresivni prema novinarima i snimateljima.

Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) zahteva od nadležnih da hitno takvom ponašanju stanu na put. Novinari i snimatelji rade svoj posao i treba da budu zaštićeni i da se osećaju slobodno u svojoj zemlji, u svom gradu.
Nedopustivo da novinari trpe fizičko nasilje dok obavljaju svoj posao, a u kriznim situacijama kakvi su protesti posebno je važno da ih policija zaštiti od nasilnika
I to nije molba, nego pravo svakog od nas. Krajnje je vreme da se svima koji ometaju profesionalce u obavljanju posla, stane na put.
PROUNS poziva policiju i tužilaštvo da rade svoj posao ozbiljno i temeljno i otkriju sve odgovorne za napad na novinare i snimatelje.

Vranje, 11.07.2020. godine,predsednik PROUNS-a, Zoran Veličković

Izvor: Saopštenje

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*