Saopštenje RAB Srbija: Medijska strategija potrebna je struci

Udruženje radio stanica RAB SRBIJA izražava žaljenje što je četvoro medijskih profesionalaca, nakon tri meseca rada, izašlo iz Radne grupe za izradu Medijske strategije jer je reč o jednom od najvažnijih strukovnih dokumenata, koji se donosi u trenutku kada je prethodni prestao da važi 2016. godine.

Medijska strategija treba da unapredi medijske slobode i položaj novinara, poboljša profesionalne standarde u medijima, ali i omogući fer tržišnu utakmicu. To znači da utvrđivanje smernice razvoja sistema informisanja u Srbiji jedino treba i može da uradi struka – medijski profesionalci, i to bez ikakvog uplitanja politike.

Predstavnica RAB SRBIJA u Radnom telu za izradu Medijske strategije je Maja Rakovic, dugogodišnja vlasnica i glavna i odgovorna urednica „Naxi radija”, profesionalac uz čije ime se više od dve decenije nije vezivala nijedna politička partija, ideologija, interesna grupa ili pojedinac, već samo radio. Zato je jedino reprezentativno udruženje radio-stanica u zemlji – RAB SRBIJA predložilo Maju Rakovic za člana Radnog tela.

Smatramo da Medijska strategija treba da bude zasnovana na Ustavu Republike Srbije, na standardima, iskustvu i regulatornom okviru, ali i najvažnijim opredeljenjima Saveta Evrope i Evropske unije za slobodu izražavanja, za pristup informacijama i za njihov slobodan protok, kao stubovima jednog od osnovnih ljudskih prava.

U Radnom telu ostalo je 12 medijskih (najupornijih) profesionalaca koje pozivamo da, nakon javnog istupanja pojedinih bivših članova tog tela i njihovog pokušaja da ospore legitimnost preostalim članovima, posao završe, kako bi se dokumet što pre našao na javnoj raspravi.

RAB SRBIJA zalaže se za dostizanje svih pomenutih evropskih i demokratskih standarda, za bolji položaj svih medija u zemlji, odnosno za unapređenje kvaliteta radio i televizijske industrije kroz novu strategiju. Ostvarivanje ovih ciljeva je moguće samo ako svi prihvate odgovornosta za izradu Medijske strategije i završe taj odgovoran i važan posao.

Udruženje radio stanica RAB SRBIJA

Beograd,

30.10.2017.

Foto: Nicol 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*