Sajam znanja o voćarstvu i vinogradarstvu

Na Sajam znanja o voćarstvu i vinogradarstvu, koji organizuje Agencija za ruralni razvoj opštine Irig, 4. decembra u Vrdniku, pozvani su proizvođači iz Srema, kao i iz drugih voćarskih i vinogradarskih krajeva u Srbiji.

Sajam će okupiti stručnjake i naučnike iz ove oblasti, ali će reč imati i proizvođači koji su se u praksi dokazali u proizvodnji voća.
Predsednik Opštine Irig Stevan Kazimirović kaže da je okupljanje voćara i vinogradara u Irigu očekivano, jer je ova opština opredeljena za ovu vrstu proizvodnje jer su uočene sve geografske prednosti.

– Želimo voćarima i vinogradarima podariti sajam znanja i to baš za potrebe prakse, a na osnovu stečenih iskustava i preporuka nauke – kaže Kazimirović i napominje da je ceo ovaj sektor u zanosu proizvodnje voća i povrća, jer su mnogi uočili doprinos države i podsticaja.

– Na sajmu očekujemo i vest o šansama za izvoz našeg voća u svet, putokaz za nova tržišta, jer u Srbiji imamo veliku ponudu, pogotovo jabuka – dodaje Kazimirović i kaže da je ovaj deo poljoprivrede sada usmeren na povezivanje, kako bi se došlo do poznatog i stalnog kupca.

Prema najavi direktora Agencije za ruralni razvoj Iriga Fedora Pušića, učesnicima sajma po prvi put biće izneti i obrazloženi predlozi za gajenje perspektivnih sorti i vrsta voća. O tome će govoriti naš poznati stručnjak prof. dr Zoran Keserović, koji će učestvovati i u razgovoru o podizanju voćnjaka, kriznim tačkama ovog posla i ceni ulaganja.

Prema interesovanju voćara pripremljena je analiza o tome šta učiniti sa pojedinim voćnim vrstama ako se ne troši sveže za jelo. Naime, voćari se pribojavaju da na pojedina tradicionalna tržišta još dugo neće stizati njihova roba, a da novih nema. O tome će govoriti predsednica Asocijacije „Plodovi Srbije” Evica Mihaljević i prof. dr Ljubo Vračar.
Dr Vračar izneće pojedinosti vezane za male prerađivačke kapacitete, koje u izgradnji pomaže Vlada Srbije i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu. Reč je o mini doradama i preradama, od proizvodnje sokova do sušenja plodova.

Sajam znanja, na kome će se razgovarati još o desetak drugih tema, a među njima su i podsticaji za ovu granu od strane Ministarstva poljoprivrede, održaće se u Hotelu „Termal” u Vrdniku 4. decembra i počinje u 9 časova.

Ulaz je slobodan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*