Ruralni centar Sova – Projektne aktivnosti „Zajedno za sove“

Саопштење за медије

Неформална група ”Сремски совићи” реализује пројекат „Заједно за Сове” у оквиру пројекта „Зелени инкубатор“, који заједно спроводе Млади истраживачи Србије, Београдска отворена школа и Инжењери заштите животне средине, уз финансијску подршку Европске уније. 

Неформалну групу чине представници грађана који пре свега воле природу и  сове, а уједно су активни у организацијама цивилног друштва које делују на територији нашег града ( Рурални Центар Сова, Покрет Горана Сремска Митровица, Друштво за заштиту проучавање птица Србије, ХабитПрот, Рибиловачко удружење Караш).

Kонкретан резултат нашег пројекта биће  предат документ са валоризованим подацима о свим зимовалиштама Утине на територију урбаног и руралног подручја Сремске Митровице, предате Заводу за заштиту природе, уз кампању о подизању свести о совама ,  чиме ће се допринети повећању заштите угрожене врсте на територији Сремске Митровице.

Повод за ову акцију било је сечење крошњи стабала  на ком зимују сове, у селу Ноћај. Наиме сечење крошњи се догодило услед редовног одржавање електро мрежа и било је у складу са законом и сазнањима Завода и  ЈЛС. Контактирали смо ЈЛС и надлежне инспекције и добили следеће информације:  Упркос нашем дугогодишњем волонтерском раду на праћењу стања и бројности популација Сова у урбаном и руралном подручју Сремске Митровице, изостаје адекватна комуникација са Заводом за заштиту природе Србије па се овакве ситуације могу десити (и дешавале раније у селима Лаћарак, Мартинци, Гргуревци па и центру Сремске Митровице). Да би се  избегле сличне ситуације, контактиран је Завод и управо као резултат разговора са Николом Стојнићем (орнитолог Покрајинског завода за заштиту природе) написан је предлог пројекта током којег ћемо обићи терен, забележена зимовалишта сова, урадити описе, узети гпс кординате пописати уколико сада и колико има сова, а затим урадити документ и предати  Покрајинском Заводу за заштиту природе.

Цео пројекат ће пратити израда документарног филма о заштити сова, инфо – кампања у медијима, на друштвеним мрежама и едукативне радионице у основним школама које ће спровести наша сарадница.

Целокупан пројекат ће бити спроведен током месеца новембра.

Од 2000. до данас, Европска Унија донирала је више од 3.6 милијарди евра Србији. Средства су коришћена за подршку развоја, квалитета живота и реформи у следећим сферама: цивилна заштита, заштита од поплава и помоћ поплављеним подручјима, образовање, повезаност, заштита околине, здравствена заштита и заштита потрошача, култура, владавина права, локални развој, послови и привредни раст, јавна администрација, миграције, управљање јавним средствима, цивилно друштво и медији, социјална инклузија, омладина и спорт. ЕУ подршка је имплементирана кроз сарадњу са Владом Републике Србије. Европска Унија је донирала Србији више развојних средстава него сви други интернационални донатори заједно.

За садржај овог саопштења искључиво је одговоран аутор и тај садржај нужно не  одражава ставове Младих истраживача Србије. © 2021 Зелени инкубатор”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*