Румски одборници усвојили завршни рачун, нови ценовник Комуналца и поставили нове директоре

XXIII седница Скупштине Општине Рума одржана је данас у Културном центру „Брана Црнчевић“.

Одборници румског, локалног парламента изгласали су свих 12 тачака предложеног дневног реда, а највише пажње поклоњено је Одлуци о завршном рачуну буџета општине Рума за 2021. годину са Извештајем о извршењу Одлуке о буџету општине Рума за 2021. годину и Закључку којим се даје сагласност на Одлуку Надзорног одбора о усвајању ценовника РЈ „Чистоћа“ ЈП „Комуналац“ у Руми.

Чињеница да је прошлогодишњи ново прихода био на 98,56 одсто, потврђује оно изречено при његовом усвајању, а то је да је он планиран на реалним основама истакао је  председник СО Рума Стеван Ковачевић.

Да приступамо реалној процени при доношењу најважније скупштинске одлуке сведочи и овогодишњи буџет. Прилив средстава евидентиран у првих 6 месеци ове године потврђује да се тренд доброг пословања наставља и то је разлог за оптимизам и нас који водимо локалну самоуправаму и грађана. На добром смо путу, да све развојне пројекте зацртане за ову годину остваримо„, поручио је Ковачевић.

Он се осврнуо и на Одлуку Надзорног одбора о усвајању ценовника РЈ „Чистоћа“ ЈП „Комуналац“ у Руми, нагласивши да се изради одлуке приступило аналитички те да локална самоуправа води рачуна  када доноси одлуке о ценама комуналних услуга, јер оне морају да прате платежну могућност грађана.

„Цена изношења смећа није повећавана 5 година. У међувремену дошло је и до повећања цена компонената које улазе у цену извожења смећа, дошло је и до промене режима изношења смећа, ми смо испоштовали опредељење грађана да на један квалитетнији начин решимо питање изношења смећа и почели смо са изношењем смећа на регионалну депонију. Сада је цена одвожења смећа за стамбене јединице коригована навише за један динар по метру квадратном, и поред тог поскупљења ми смо у Срему и окружењу општина са најнижом ценом изношења смећа. Дакле, водили смо рачуна да максимално заштитимо буџет грађана“, казао је Ковачевић и додао да Општина Рума наставља да субвенционише новчану разлику до стварне економске цене одвожења смећа.

Начелник Општинске управе Душан Љубишић је подсетио одборнике да је локална самоуправа у првој половини године инвестирала 100 милиона динара у модернизацију ЈП „Комуналац“, те да ће исти износ бити уложен и у другој половини године.

„Ми смо од почетка године, председница и њен тим, пуно уложили у ЈП „Комуналац“, можда највише у историји пословања овог предузећа. Зановљена је опрема, затворена је депонија. Мора свима бити јасно да заштита животне средине кошта, много кошта. Комунална услуга која је сада 5 динара по квадрату, а претходно није подизана годинама. То је један од начина финансирања рада предузећа, у осталим општинама у окружењу, у Сремској Митровици та цена износи 10 динара. Радили смо анализу шта је то што је прихватљиво, упоредну анализу у другим локалним самоуправама и онда смо се определили за ту цену, то је динар по квадрату. Ово што радимо – радимо одговорно. Залажемо се за заштиту животне средине, али то кошта“, рекао је начелник Љубишић.

На скупштинској седници било је речи и о румској касарни, објекту Министарства одбране, који Општина Рума, попут Дома војске, жели да откупи.

Тренутна процењена вредност румске касарне износи 270 милиона динара, рекао је начелник Љубишић и да је решавање статуса тог војног објекта нешто на чему се ради већ дужи временски период.

Ово питање је за нас актуелно и више од десет година, међутим, ни војска није довољно заинтересована да се то на неки начин реши. Имам утисак да имају неке друге планове с том парцелом, тамо има око 18,5 хектара земље. Наша идеја је да попут Дома војске откупимо све, урадимо ПДР, испарцелишемо, продамо земљу, да део цене платимо од продаје земље која би ишла на лицитацију. Дакле постоји идеја и ради се на томе, али треба времена као и за све крупне и важне ствари које се решавају уназад, потребно је време за реализацију“, закључио је Љубишић.

Одборници су данас изгласали и кадровске промене на челу јавних предузећа „Гас – Рума“ и „Водовод“. Уместо Драгана Косановића, за в.д. директора ЈП „Гас-Рума“ изабран је Зоран Неговановић (дипл. инж. електротехнике), док је уместо у ЈП „Водовод“ уместо Милана Карајловића, в.д. мандат директора поверен Снежани Бањац (дипл. хемичар), а претходно је констатована њена оставка на место члана Општинског већа.

Такође, дошло је и до две промене у Надзорном одбору ЈП „Водовод“, где су уместо Јелене Гаковић и Војислава Пашћана изабрани нови чланови Саша Пејовић и Гордана Мамлић.

Ново скупштинско заседање је заказано за 5. јул 2022.

Извор/ Фото/ Општина РУма