Румски одборници одлучили: Ускоро конкурс за обнову фасада на центру

Данас је у Руми задео локални парламент а једна од најважнијих тачака коју су одборници разматрали јесте усвајање одлуке о суфинансирању одржавања зграда, а све у циљу очувања изгледа старог градског језгра.

 

„Tако да ћемо уложити у реновирање фасада стамбених згарда и грађанских кућа у самом централном  градском језгру. Пошто општина не може по закону да сама то уради, ми ћемо учествовати у суфинансирању тих радова. Ми смо изашли максимално у сусрет, тако да ће општина учествовати са 95 процената у реховирању фасада, док ће пет посто станари стамбених зграда, односно кућа учествовати, а обезбедићемо и да тај износ отплаћују на неколико рата.“, рекла је Александра Ћирић,  председница Општине Рума.

Циљ је како је рекла, очување градског језгра, стамбених зграда и старих грађанских кућа из 19. века. „Након данашњег дана, значи уссвојили смо ову одлуку, биће  расписан конкурс . На конкурс се могу јавити станари  у стамбеним згардама и кућама у самом центру односно градском језгру. Конкурс ће трајати  15 дана. Након тога по пристиглим пријавама, Комисија која ће бити образована разматраће предлоге и након тога кренуће се у реализацију у смислу извођења радова.“, навела је председница. 

 

Средства за ову намену обезбеђена су другим ребалансом буџета у износу од 12 милиона динара, а према најавама, очекује се да прва стамбена зграда односно кућа буде реновирана до краја ове календарске године.