Ruma zadovoljna budzetom, Inđiji ne cvetaju ruže

Različita situacija u pogledu punjenja opštinske kase vidi se na primeru dve sremske opštine Rume i Inđije. Ovih dana predsednici pomenutih opština Slađan Mančić i Vladimir Gak davali su dijametralno različite izjave za javnost, jer Mančić ima razloga da bude veoma zadovoljan punjenjem budžeta, dok Gak, kako i sam kaže nema.

Opština Ruma ima na osnovu čega da planira rekonstrukciju Ulice ,,Veljka Dugoševića“, da popravlja gradske fasade i saobraćajnice, jer je likvidnost evidentna. Ovo je za našu medijsku kuću i potvrdio Slađan Mančić, predsednik Opštine Ruma, koji ističe pritom i odličnu saradnju sa Ministarstvom privrede. Kaže i da je prečistač za fabriku Hačinson, 50 odsto finansiran od strane Vlade Republike Srbije, jedinstven primer da se tako nešto ulaže u jednu opštinu.

S druge strane, ne cveta svuda cveće u Sremu. Vladimir Gak, predsednik inđijske opštine, ističe da je opšte mesto da budžet bez jedne milijarde u opštini ne može da pokriva ni osnovne troškove, a kamoli ostale stvari. Zato Inđija kao lokalna samouprava trenutno nije u mogućnosti da se ponaša kao Ruma. Problemi u budžetu postoje i to se ne može zanemariti.

Cela Vojvodina treba da se razvija sličnim tempom, što je plan resornog pokrajinskog sekretarijata. Ognjen Bjelić, sekretar za lokalnu samoupravu u prvi plan stavlja projektno finansiranje.

Inđija ima i taj problem, manjka projekata, ali potrebno je vreme da bi, uz dobru volju, sve krenulo kako treba, rekao je Gak

Opštine su uglavnom u ovom periodu radile na svom rebalansu. Svaka lokalna samouprava se snalazi u skladu sa svojim mogućnostima. Po planovima sekretarijata eksterno finansiranje treba da postane važan element punjenja opštinskih kasa u budućnosti. Tada bi svi mogli doći u situaciju da budu bar približno jednaki u smislu likvidnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*