Ruma: Večeras otvaranje izložbe Mitrovica Rumi

Večeras u u 18.00 časova u velikom holu KC Ruma otvara se izložba Udruženja likovnih umetnika Sirmijum. Izložba je otvorena do 19. novembra.

Ideja o osnivanju udruženja koje bi okupljalo likovne umetnike se javila 70-tih godina XX veka a krajnji cilj te ideje predstavlja prosperitet likovnog života Sremske Mitrovice. Osnivanjem Likovnog studija pri Domu Omladine u Sremskoj Mitrovici 1980-te godine, na čije čelo je došao akademski slikar Miroljub Vujičić, stvorili su se uslovi i prilika da se nešto kasnije, osnuje i udruženje likovnih umetnika.

Među onima koji su bili pokretači ideje i praktični osnivači, koje u svojim sećanjima spominju Nedeljko Terzić i Miloš Marelj posebno se ističu: Brana Ivanković, Ivan Vešić, Miroljub Vujičić i Ivo Grabovac.

Prvi članovi su bili: Miroljub Vujičić (predsednik), Brana Ivanković, Ivan Vešić, Ivo Grabovac, Ivica Kovačić, Štefica Radovanov, Albert Leš, Dragan Stojanović, Budimir Knežević, Slobodan Garunović, Petar Bizumić, Ljiljana Malbašić, Vjekoslav Ćetković, Stojanka Krivošija, Sonja Rosić, Miroslav Senja, Srećko Radulović, Zlatomir Dukić i Lazar Kuzmančević. Svi od reda slikari.

Veliku ulogu u svemu tome, da se ne zaboravi, odigrao je i jedan veliki ljubitelj umetnosti – Đorđe Bogdanović, načelnik policije, koji je bio poznat kao mecena sremskim likovnim umetnicima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*