Ruma: Tri nove kotlarnice na gas od sledeće grejne sezone

Rumljani će od sledeće grejne sezone najverovatnije imati tri nove kotlarnice koje će za proizvodnju toplotne energije koristiti gas. To je zaključak radne grupe koju je oformio predsednik opštine Ruma, a koja ima zadatak da ispita rad i poslovanje Javnog preduzeća Stambeno, čiji izveštaj o radu nisu usvojili odbornici Skupštine opštine Ruma.

Rumljani koji su priključeni na sistem daljinksog grejanja će od seledeće godine dobijati toplotnu energiuju iz tri nove kotlarnice koje će kao energent koristiti prirodni gas. To je jedno od rešenja koje bi trebalo da poboljša rad javnog preduzeća Stambeno, zaključak je radne grupe koja prati rad tog kolektiva. Jedna od tri nove kotlanice biće izgradjena u naselju Tivol, gde su gubici i najveći, kaže Zoran negovanović, član radne grupe.

Za izgradnju kotlarnice u Tivolu potrebno je nešto više od 485 hiljada evra što je daleko manje od planirane biomase koja bi koštala oko 1,5 milona evra.

Prema proceni radnog tela za kotlarnicu Centar sever potrebno je blizu 510 hiljada evra, a za onu u naselju Solidarsnost nešto više od 460 hiljada evra. Zaključak radnog tela podržan je i od strane lokalne samouprave, istakao je Stevan Kovačević predsednik skupštine opštine Ruma.

Izgradnja tri nove kotlarnice dovešće do značajnih usteda u poslovanju Stambenog,a doprineće i smanjenju troškova svih onih koji koriste toplotnu energiju iz tog preduzeća. Veliki značaj imaće i za Javno preduzeće Gas Ruma koje će imati više od milion i 500 hiljada kubnih metara gasa više u distribuciji, rekao je Dušan Ljubišić načelnik opštinske uprave Opštine Ruma.

Ovome dodajmo i podatak da će o zaključku radne grupe raspravljati i članovi opštionskog veća, a nakon toga i odbornici loklanog parlamenta. Kako je rečeno za kompletnu izgradnju jedne kotlarice potrebno je od šest do devet meseci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*