Ruma: Stručno usavršavanje tri nastavnika u Portugaliji

Tri nastavnika iz SSŠ“ Branko Radičević“ provelo je nedelju dana u Portugaliji u Barselosu na stručnom usavršavanju u okviru programa Erazmus. Prva grupa nastavnika, Zorica Žujić- kao predstavnik tekstilstva,  Ivana Stanković- kao nastavnik IT sektora i direktor  škole Mirko Zrnić, predstavili su projekat svoje škole pod nazivom „Usvajamo znanje za školu i život“  čija je realizacija u toku. Takođe su posmatrali nastavu u školskom centru domaćina, obilazili fabrike koje su usko povezane sa strukom nastavnika, prisustvovali radinicama formalnog i neformalnog učenja, obilazili kulturno-istorijske vrednosti pomenutog kraja.

„Erazmus“ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti: obrazovanje, mladi i sport. U oblasti obrazovanja ovaj program, između ostalog, ima i  prioritete da osnaži vezu obrazovanja sa svetom rada, stvori dodatne vrednosti  za evropski prostor obrazovanja kao i da poveže zemlje članice u definisanju obrazovnih politika.

SSŠ“ Branko Radičević“ konkurisala je na prošlogodišnjem pozivu sa projektom pod imenom „Usvajamo znanje za školu i život“  koji nastavljaju da realizuju. Posebno su se upoznali sa obrazovnim sistemom na svim nivoima u Portugaliji kao i sa mogućnostima povezivanja više sektora, kao što su škola, opština, udruženja, klubovi u cilju boljeg funkcionisanja samih škola i mogućnosti razmena i boljeg umrežavanja na evropskom nivou.

Školski centar u kojem su nastavnici pratili rad svojih kolega je velika institucija sa mnogo obrazovnih profila, smerova, kurseva. Škola ima izvrsnu saradnju sa okolnim manjim ili većim fabrikama, proivodnjama ili kompanijama. Nastavnici su mogli da prate rad učenika kako u školi tako i u fabrikama. Za ovu grupu nastavnika posebno su bile zanimljive i korisne informacije iz tekstilnog pogona kao i sa časova informatike i programiranja.

Uporedili su obrazovni sistem i od ove posete uzeli najbolje što se može primeniti u njihovom radu. Predstoji im još dosta aktivnosti u vezi sa stručnim usavršavanjem kao obavezna aktivnost nakon projekta u smislu širenje dobre prakse i novih znanja. Koordinator projekta “Usvajamo znanje za školu i život ”je Daniela Vasić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*