Ruma: Skupština zgrade bira upravnika stambene jedinice

U stambenim i stambeno – poslovnim zgradama Opštine Ruma u toku je postupak registracije stambenih zajednica, čije konstituisanje podrazumeva i izbor upravnika, odnosno profesionalnog upravnika, a sve u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

Kako je Odeljenje za urbanizam i građenje nezvanično obavešteno od strane stanara pojedinih stambenih zgrada u Rumi da su se pojavila lica koja prikupljaju potpise vlasnika stanova i poslovnih prostora za imenovanje profesionalnih upravnika, obaveštavamo stanare zgrada da ukoliko se pojave takva lica obavezno traže na uvid licencu ili rešenje o upisu u registar profesionalnog upravnika.

„Molila bih sve građane da povedu računa kome daju potpise, jer bez osnivanja Skupštine stambene zajednice ne može ni da bude imenovan upravnik. Profesionalni upravnik ima licencu i molila bih građane da traže tu licencu licima koja bi možda želela da vrše neko održavanje zgrade, pa se deklarišu drugačije od onoga kako je predviđeno zakonom“, izjavila je šefica Odeljenja za urbanizam i građane Tanja Drobac i dodala da Opštinska uprava i Odeljenje za urbanizam i građenje (Orlovićeva broj 5) stoje na raspolaganju svim stanarima za dodatna obrazloženja, upute i sva pitanja vezana za obrazovanje Skupštine i imenovanje upravnika.

Upravnika stambene zajednice bira skupština zgrade iz redova članova skupštine stambene zajednice ili poverava obavljanje poslova upravljanja zgradom profesionalnom upravniku koji stekne licencu za profesionalnog upravnika od strane Privredne komore Srbije i koji se upisuje u registar profesionalnih upravnika.

Bez obrazovanja Skupštine stambene zajednice ne može se ni birati upravnik, tako da i Odeljenje za urbanizam i građenje upozorava sve stanare zgrada na eventualna nezakonita postupanja neovlašćenih lica koja obilaze zgrade i prikupljaju potpise.

 

Izvor: ruma.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*