Ruma: Pripreme za slavu Svetog Savu u gimnaziji „Stevan Puzić“

Uoči školske slave Svetog Save pripreme za priredbu se privode kraju i u rumskoj gimnaziji ,,Stevan Puzić”.

Mnogo je njih koji su izašli iz drvenih klupa i skromnih učionica, a čije ime zidovi škole potajno šapuću. Iza svakog od njih krije se priča, a sve zajedno grade mozaik uspomena koje su temelji gimnazije, ističu iz ove škole na svojoj internet prezentaciji.

Aleksandar Berček, Brana Crnčević, Mojo Medić, prvi director gimnazije, zatim Atanasije Stojković i Mileva Marić Ajnštajn – likovi su koji posmatraju prolaznike sa murala, a mnogo pre toga takođe su sedeli u klupama rumske gimnazije.
Trenutno su đaci angažovani na pripremama za školsku slavu. Scenario po običaju radi njihova direktorica, a pripreme profesor književnosti Nadica Pokrajac.

„Obeležavamo dva veka jubileja. Prvi je osam vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog, a drugi 270 godina postojanja rumskog vašara“- rekla je profesorica Pokrajac.

gimnazija3
Profesorica književnosti u gimnaziji „Stevan Puzić “ Nadica Pokrajac

Današnja gimnazija je obrazovana 1912. godine, osnivanjem Realne (srpske) gimnazije. Tokom Drugog svetskog rata rad gimnazije je bio izuzetno otežan. 1959. godine rumska gimnazija je ponela današnji naziv, u spomen na svog u ratu poginulog đaka, Stevana Puzića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*