Ruma: Obeležen svetski dan dijabetesa

Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se danas, 14. novembra, a ove godine pažnja je posvećena ženama sa dijabetesom, kao i ženama koje su u povećanom riziku od oboljevanja. Dijabetes je na petom mestu na listi od 18 najčešće hroničnih nezarazanih oboljenja u Srbiji i prisutan je kod više od 8 posto populacije, dok se u poslednjoj deceniji beleži povećan broj obolelih od šećerne bolesti. Rumljani su danas mogli da provere svoje zdravstveno stanje u centralnoj gradskoj apoteci, gde je bio i naš kolega Zlatko Markovinović i razgovarao je sa dr Draganom Bosić Živanović, specijalistom opšte medicine.

“Slogan naših aktivnosti povodom obeležavanja svetskog dana dijabetesa glasi “Žene i dijabetes-naše pravo na zdravu budućnost”. Kampanja je namenjena  svima koji su u riziku od dijabetesa i onima koji boluju od šećerne bolesti, sa posebnim akcentom na žene.  Oko 415 miliona ljudi u svetu boluje od dijebetesa a broj obolelih se povećava”, rekla je dr Bosić Živanović.

U Rumi postoji 2700 registrovanih bolesnika ali, kako kaže doktorka Dragana, to nije realno stanje jer se često bolest kasno otkriva, s obzirom na to da se ona sporo razvija. Neki pacijenti ne žele ni da prihvate činjenicu da su oboleli od ove bolesti ali mi uvek savetujemo da je potrebno sprovoditi higijensko-dijetetski režim, redovni terapijski princip ali i samokontrolu.

“Ono što preporučujemo kao prevenciju jeste sprovođenje redovnih skrining programa u smislu ranog otkrivanja dijabetesa. Kao preventivno ponašanje veoma je važna zdrava ishrana, fizička aktivnost i borba protiv gojaznosti. A u svemu je najvažnije formiranje zdravog stila života od najranije mladosti, jer tako se neguje zdrava nacija”, dodala je dr Dragana Bosić Živanović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*