Ruma: Obeležavanje godišnjice prisajedinjenja Srema

U Rumi je obeležena godišnjica prisqjedinjenja Srema Kraljevini Srbiji. U nedelju 24. novembra 1918. godine u Rumi, u kući dr Žarka Miladinovića, održan je zbor Hrvata i Srba, izaslanika mesnih odbora Sremske županije. Na zboru je učestvovalo, pišu istoričari, čak 700 ljudi! Zbor je usvojio rezoluciju u kojoj je zatraženo osnivanje jedinstvene države Srba, Hrvata i Slovenaca sa sedištem u Beogradu. Ako se Hrvati odluče protiv ujedinjenja, stoji u rezoluciji, Srem se neposredno pripaja Srbiji i traži da ga Srbija zastupa na međunarodnoj mirovnoj konferenciji. Sam Žarko Miladinović, prvi ministar pošte i predsednik Narodnog veća u Rumi, iako domaćin i organizator, nije bio na skupu, već u Zagrebu, kao poslanik na sednici Narodnog veća. Njegov spomenik nalazi se ispred zgrade  rumske Pošte, jer je tadašnji radikal Žarko Miladinović bio prvi srpski minister pošta i telegrafa, istakla je Jelena Delić, pokrajinska poslanica prilikom polaganja venca na spomen obeležje.

miladinovic1

Za Rumljane važan dan 24.novembar i kao dan rođenja Jovana Jovanovića Zmaja. S velikim poštovanjem o ovom velikanu govori direktor OŠ ,,Zmaj Jova Jovanović” u Rumi, Zoran Drobac.

jovina5

Na sve strane radionice, sportskeiI druge manifestacije u okvirima škole,  vrhunac svečanosti je priredba u rumskom kulturnom centru, dan kasnije. U Rumi se zaista primetila svečana atmosfera. Sve je bilo podređeno istorijskom značaju pomenutih likova i njihovog dela, a sve što je tim povodom organizovano ostaje u amanet budućim generacijama da nikad ne zaboravljaju prošlost svoje zemlje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*