Ruma: Izložbe u okviru manifestacije „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“

Zavičajni muzej Ruma u okviru manifestacije „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“ organizuje tri izložbe.

Prva je iz fonda sremskomitrovačke Galerije Lazar Vozarević kada će biti predstavljeno 50 dela koji predstavljaju  pregled aktuelnih kretanja u umetničkog životu poslednje četvrtine 20. veka. Otvaranje je u cetvrtak 11. maja u 19 časova.

Izložba razglednica iz kolekcije privatnog kolekcionara Josipa Cindrića „Uspomene iz Rume“ zakazana je za 16. maj od 19 časova. Razglednice sa motivima  Rume datiraju od kraja 19. veka do druge polovine 20. veka. Razvrstane su u nekoliko celina, prema vremenskim periodima, ulicama i objektima, i na kraju prema znamenitostima Rume.

Istog dana, 16. maja,   u 19 i 30  se otvara izložba „U znaku tri potoka“, izložba o rumskim grbovima. Prvi grb Ruma, kao slobodno trgovište, je dobila 1749.  u doba Marije Terezije, drugi 1986.  i treći 2003. godine. Centralni motiv izložbe je kontinuiran simbol na sva tri grba, tri vodotoka (tri potoka na teritoriji Rume), Jelenački, Borkovački i Kudoški, što predstavlja heraldički simbol grada Rume.

Izložbe će biti otvorene i nakon završetka manifestacije, a mogu se tada posetiti ponedeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom u teminima od 8 do 20 časova, sredom od 8 do 15 časova, a subotom od 10 do 16 časova.

Manifestacije „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“ održava se treću godinu za redom, a ove će se završiti „Evropskom noći muzeja“ 20. maja. Ovu manifestaciju pokrenuli su nacionalni muzeji u Srbiji i tokom nje se otvaraju izložbe, pokreću radionice i predavanja.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*