Ruma: Izložbe u Muzeju

Povodom početka manifestacije „Dani Natalije Bernjikove“ koju organizjuje hram Silaska Sv. Duha na apostole večeras u 19.00 časova, otvara se izložba fotografija “U susret ruskom caru”. Projekat realizuju Sretenjski manastir iz Moskve i studio “Ruski car”. Ovu nesvakidašnju izložbu čine crno-bele fotografije iz Istorijskih arhiva i ličnih albuma porodice Romanov. Projekat je nastao sa željom i ciljem da se publici u Srbiji približi lik i delo članova poslednje ruske dinastije. Izložba će trajati do 24. novembra, a ulaz je slobodan.

Povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata i 150-e godišnjice rođenja znamenitog zavičajnog dobrotvora i velikog vojskovođe, armijskog đenerala Božidara P. Terzića, Muzej rudničko-takovskog kraja, predstaviće 7. novembra 2017. godine sa početkom u 18.00 sati izložbu posvećenu Terziću u Galeriji Zavičajnog muzeja u Rumi.

Negujući uspomenu na ministra vojnog i armijskog generala Božidara Terzića, Muzej rudničko-takovskog kraja pripremio je izložbu posvećenu upravo ovom znamenitom Milanovčaninu.

Na ukupno 25 likovno-dokumentarnih panoa, odštampanih na kanvas platnu, dimenzija 70×100 cm, sagledan je celokupan život pomenutog generala, kako javni, tako i privatni. Pored tzv. „plotera“ postavljenih na zidu i oivičenih aluminijumskim držačima, postavku čini i veliki broj originalnih dokumenata, knjiga, dnevnih novina, listova, časopisa, fotografija, odlikovanja, delova vojne uniforme, kao i komada nameštaja. Oni su raspoređeni po vitrinama, smeštenim u slobodnom prostoru.

Prilikom realizacije ovog projekta korišćeni su fondovi Vojnog muzeja, Istorijskog muzeja Srbije, Narodnog muzeja iz Čačka, Arhiva Srbije, Arhiva SANU, Vojnog arhiva, Centra za vojnonaučnu dokumentaciju, informaciju i bibliotekarstvo, kao i predmeti u vlasništvu pojedinaca. Istovremeno, postavku prati i stručni katalog sa detaljnim popisom kataloških jedinica.

Kao koautori, izložbu „Đeneral Božidar P. Terzić 1867-1939“ potpisuju kustosi Irena Mandić i Aleksandar Marušić. Recenzent postavke je muzejski savetnik Narodnog muzeja iz Čačka Radivoje Bojović. Pored Gornjeg Milanovca izložba je do sada gostovala u Petrovcu na Mlavi, Vrnjačkoj Banji, Beogradu, Starom Selu, Aleksandrovcu, Čačku, Rudniku, Parizu i Smederevskoj Palanci.

Otvaranje izložbe pratiće i prigodno stručno predavanje kustosa Aleksandra Marušića o bogatom vojničkom životu i radu dobrotvora generala Božidara P. Terzića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*