Ruma: Građani sami predlažu projekte

Građani rumske opštine mogu i sami da učestvuju u kreiranju budžeta za 2017.godine. Do 26.oktobra možete predložiti projekte koji mogu biti izglasani da se realizuju naredne godine putem Participativnog budžetiranja. Podsećamo da je na ovakav način otvorena teretana na otvorenom u parku kod Veljkove škole, obnovljena je trim staza u Borkovcu a očekuje se i sanacija jednog objekta vrtića.

Građani porezima pune budžet, a Participativnim budžetiranjem od prošle godine, mogu i da odluče kako će se potrošiti i deo tih sredstava. Tako do 26.oktobra imate priliku da na više načina predložite projekat za 2017.godinu i to u jednoj od zgrada opštine u Glavnoj 107 ili Orlovićevoj 5, u mesnim kancelarijama u svim selima i gradu ili putem maila, a potom će Tim za Participativno budžetiranje  obaviti preostalu proceduru , koja uključuje i krajnje glasanje, koje će biti javno, za najbolje projekte  koji će biti realizovani naredne godine, kaže Dragan Kosanović, šef Odeljenja za Lokalni ekonomski razvoj Opštine Ruma.
U participativno budžetiranje uključeni su i Privredni savet i udruženja, a ceo proces je transparentan, kaže Dušan Ljubišić, načelik Opštinske uprave Ruma i dodaje da se na ovakav način stvara posebno poverenje između građana i lokalnih vlasti  i da je ovakav način uključivanja građana u kreiranje budžeta odlika svih demokratskih društava.
20161020_130124
Dušan Ljubišić i Dragan Kosanović
Ideje za projekat bi trebalo da se odnose isključivo na objekte, odnosno na potrebe koje su u nadležnosti Opštine Ruma, jer se i njihovo finansiranje obezbeđuje iz lokalnog budžeta.Ukoliko imate ideju za projekat koji bi učinio život u rumskoj opštini kvalitetnijim i lepšim, možete popuniti i predati upitnik/anketni listić u Uslužnom centru – Orlovićeva br. 5 i mesnim kancelarijama u gradu i u selima.
Takođe, elektronska verzija upitnika se nalazi na internet prezentaciji opštine Ruma www.ruma.rs.
Neophodno je da upitnik u PDF ili Word formatu sačuvate na svom računaru, popunite i pošaljete na e-mail: participativno@ruma.rs.Predloge se mogu dostaviti od 17.10.2016. do 26.10.2016. godine.
O listi predloženih projekata i ostalim detaljima akcije informišite se na sajtu opštine: www.ruma.rs ili putem telefona 022/433-518.

Opština Ruma je prošle godine ušla u program Participativnog budžetiranja među deset lokalnih samouprava u Srbiji, u saradnji sa NALED-om i BIRN-om.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*