Ruma: Filmsko veče posvećeno Slavku Vorkapiću

Večeras u Velikom holu  Kulturnog centra  Ruma Vorky tim je organizovao filmsko veče posvećeno sećanju na Slavka Vorkapića. Biće prikazani inserti iz Vorkapićeve privatne kolekcije, segmenti sa prethodnih filmskih večeri i film iznenađenja.

Slavko Vorkapić rođen je 1894. godine u poznatoj kući Vorkapića u Dobrincima. U školu lepih umetnosti u Parizu primljen je bez prijemnog zbog očiglednog talenta. Kao mlad slikar u Parizu shvatio je da je film umetnost budućnosti.

On je umetnik čije su montažne sekvence u holivudskim filmovima 30-tih i 40-ih godina predstavljale retka mesta istraživanja mogućnosti filmskog  jezika. Svojim radom na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, kao i u domaćem filmu, Vorkapić je ostavio dubok i trajan trag.

Izabran je 1948. godine za profesora Univerziteta Južne Kalifornije, na kome je držao predavanja o filmu kao umetnosti (njegova omiljena tema), o filmskom načinu izražavanja i o stvaralačkom filmu. Čuvena su njegova predavanja o „Vizuelnoj prirodi filmskog medijuma“.

Filmsko veče će početi u 20.00 a ulaz je slobodan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*