Рума домаћин републичког такмичења текстилних и кожарских школа

Рума је током протекле седмице била домаћин 26. републичког такмичења текстилних и кожарских школа Србије на коме је учествовало 20 школа из целе Србије.

Овај костим смо креирали у школи уз помоћ професора, требало нам је око месец дана и испао је онако како смо замислили, ово је традиционална ношња код нас у Новом Пазару“, рекла је Аниса Међедовић, ученица Школе за дизајн текстила и коже Нови Пазар.

 

Ове године се такмичимо у четири дисциплине, три теоријске и једној практичној, три у области текстилства и једној у области кожарства. Ово је увек лепо дружење, размена искустава, у Руми смо јако лепо дочекани овде, а организација је одлична ,све похвале за домаћина и град. Такмичења значе једно лепо искуство, дружење, пријатељство. Ја сам тридесетак година у просвети и знам ученике који су се почетком деведесетих година такмичили и дан данас се сретну и помињу пријатељства која су тада стекли.“, наводи Мехо Цамовић, Удружење кожарских и текстилних школа Србије.

Организатор је била ССШ „Бранко Радичевић“, а подршку такмичењу пружила је и локална самоуправа у циљу што бољег опсособљавања ученика за тржиште рада.

Основни циљ такмичења је да ученици који  на овом такмичењу освоје нека од прва три места, стичу и одређен број бодова за наставак школовања у текстилној или кожарској струци. Што се тиче на скао домаћина,  ово је промоција не само наше школе већ и нашег града пошто је такмичење окупило око 150 учесника, што ученика, што професора који су дошли у наш град“, истакао је Мирко Зрнић, директор ССШ „Бранко Радичевић“ Рума.

 

„Сваки инвеститор када размишља где инвестирати размишља и да ли у тој средини постоји стручна радна снага. Зато је важно да локална самоуправа заједно са образовним установама ради на профилисању образовних профила који су неопходни захтевима савременог тржишта. То нас обавезује да укажемо не само у кадрове, зграде и школску опрему, него и да подстичемо мобилност и креативност школских колектива и ученика. Оваква такмичења су један од облика мобилности кроз које ученици и професори утврђују позицију где се налазе и у сусрету  са другим ученицима и професорима виде колико су остварили у реализацији образовних циљева и где се налазе у свом окружењу“, рекао је Стеван Ковачевић, председник Скупштине Општине Рума.

Најбољи такмичари у четири категорије су добили пехаре, а захвалнице су додељење за представнике 21 школе која је учествовала на такмичењу.

НАГРАЂЕНИ

У категорији текстилни материјали Златан пехар је освојила Дуња Гвозденовић, из Текстилне школа „Милева Марић Ајнштајн“ из Новог Сада, најбоља у изради одевног предмета од текстилног материјала је Анита Халиловић, из Школе за дизајн текстила и коже Нови Пазар, нагтрада за конструкцију и моделирање одеће припала је Ноеми Папуга из Текстилне школа „Милева Марић Ајнштајн“ из Новог Сада, а најбоља у тесту из познавања кожарских материјала је била Ана Габриел, ученица Техничке школе за дизајн коже Београд. Најбољи такмичари у четири категорије су добили пехаре, а захвалнице су додељење за представнике 21 школе која је учествовала на такмичењу. Наставницима, односно менторима најбољих такмичара су уручене похвале.

Весна Самарџија

Фото/ Илустрација Pixabay