Ruma: Dokumentarni film „Pravoslavlje u srpskim zemljama“ u Kulturnom centru

Dokumentarni film mitropolita volokolamskog Ilariona „Pravoslavlje u srpskim zemljama“, biće prikazan sutra u 20.00 sati, u Kulturnom centru “Brana Crnčević“ u Rumi.

Autor i voditelj filma je mitropolit volokolamski Ilarion (Alfejev), a režiser Dmitrij Mendeljejev. Film je snimljen u produkciji studija „Neofit“ na molbu Blagotvornog fonda svetog Grigorija Bogoslova, uz pomoć Federalne agencije za štampu i masovne komunikacije.

Zašto se Srbi i Rusi od davnina smatraju bratskim narodima? I koliko Rusi, zapravo, znaju o pravoslavnoj Srbiji?
Film obuhvata snimke posetu Njegove svetosti patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila Srpskoj pravoslavnoj crkvi u novembru 2014. godine. U okviru te posete on je osveštao ruski nekropolj u Beogradu – najveće u Evropi groblje ruskih vojnika i oficira, koji su poginuli na frontovima Prvog svetskog rata. Poglavari Ruske i Srpske crkve služili su Božanstvenu liturgiju u sabornom hramu Svetog Save na Vračaru i osveštali spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom u centru prestonice Srbije.

Film će takođe upoznati gledaoce sa srpskom pravoslavnom tradicijom, od kojih je najpoznatija porodično praznovanje krsne slave ili imendan familije. Ta tradicija je rođena u vremenu kada je Srbija primala sveto krštenje i kada su krštavane cele porodice.

Gledaoci će, takođe, saznati o svetim manastirima Srbije, o herojskoj istoriji Srpske crkve, i o tome kako danas žive pravoslavni Srbi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*