Ruma: Dodeljene nagrade za najbolji plasman u školskom sportu

Osnovna škola „Veljko Dugošević“ je u ukupnom plasmanu ponovo najuspešnija škola u Sremu, dok je OŠ „Dušan Jerković“ najbolja u konkurenciji pionirki. O kakvom uspehu je reč najbolje svedoči podatak da je 6.800 učenika učestvovalo u takmičenjima, što je 54 odsto školske populacije, a nadmetalo se ukupno 95 osnovnih i srednjih škola iz Srema u 16 sportova.

Nagradu „Veljkovoj“ školi iz Rume uručio je predsednik Saveza za školski sport Srbije i bivši proslavljeni odbojkaški reprezentativac naše zemlje Željko Tanasković. Rumske škole su se ponovo istakle u školskom sportu.

„Jako je bitno kada od tog najmanjeg uzrasta promovišemo nešto što je lepo, nešto što je zdravo, a to je upravo sport. Sva ova takmičenja, koja su kao vannastavna aktivnost dobrovoljna, a za decu su jako interesantna, doprinose tome da radimo na svesti dece da treba da se bave sportom, ili nekim vidom fizičke aktivnosti“, izjavio je za naš portal Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije.

Akcenat u najranijem uzrastu dece stavljamo na vežbanje, a ne na takmičenje. To je veoma važno, mnoga deca možda nisu na nivou da se bave vrhunskim sportom i ne treba ih destimulisati takmičenjima, nego ih druženjem i zabavom podstaći na zdrave fizičke aktivnosti i radne navike“, poručio je Tanasković.

Nastavnik fizičkog vaspitanja Dušan Dimić ističe da se u OŠ „Veljko Dugošević“ svi nastavnici trude da motivišu decu da se oprobaju što više sportova.

„Dugi niz godina najbolji smo u atletici, to je nekako zaštitni znak škole. Osvojili smo nekoliko školskih olimpijada, poslednja je bila u Vranju, dosta republičkih takmičenja, takođe. Isto smo i, kako bih rekao, jedina škola koja je uspela na jednoj olimpijadi dva puta da osvoji titulu prvaka i u muškoj i u ženskoj konkurenciji – u konkurenciji pionira i pionirki“, rekao je Dušan Dimić, nastavnik fizičkog vaspitanja.

Današnja svečanost u Kulturnom centru kruna je jednog strpljivog i napornog rada, ocenio je predsednik SO Ruma Stevan Kovačević i napomenuo da rumska lokalna samouprava ulaže velike napore u unapređenje školskog sporta.

„Danas se dodeljuju priznanja onima koji su bili najuspešniji, ali svakako zaslužuju svi oni koji su se uključivali u sve sportske manifestacije u okviru svojih škola i manifestacija koje organizuje Savez za školski sport“, izjavio je Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma, za naš portal.

Priznanje za najuspešniju srednju školu dodeljeno je Gimnaziji „Branko Radičević“ iz Stare Pazove. Pokrajinska Vlada ulaže mnogo u školski sport i veoma je lepo kada se to višestruko vraća.

„Ono što je možda posebno važno za 2017. godinu je da je pokrajina prepoznala taj prioritet da smo mi najznačajnija sredstva u rebalansu budžeta ove godine i dobili za školski sport. Vlada Vojvodine mislim da je nekih 50-ak miliona opredelila krajem 2017. za sanaciju fiskulturnih sala, za kupovinu opreme, rekvizita“, na kraju je rekao Branko Vujović, viši savetnik u Pokrajinskoj Vladi.

Kako se još moglo čuti, važno je da svi imaju jednake šanse, kako školarci iz grada, tako i oni sa sela. Godišnje dodele nagrada za školski sport uvek se organizuju početkom godine kada se obeležava i Sveti Sava, školska slava.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*