Ruma: Centar za zdravlje žena dobio nov kolposkop

Ugovorom o poslovno tehničkoj saradnji Dom zdravlja u Rumi je od Opšte bolnice u Sresmkoj Mitrovici dobio kolposkop čija vrednost je pola miliona dinara. Smešten je u Centar za zdravlje žena i koristiće se za rano otkrivanje karcinoma grlića materice.

Samo dva potpisa bila su dovoljna da rumski Dom zdravlja dobije kolposkop koji će poboljšati rad Dispanzera za ginekologiju, sada Centra za zdravlje žena u Rumi.

Kolposkop koji je iz mitrovačke bolnice dopremljen u rumski Dom zdravlja zameniće postojeće od kojih najmladji ima devet godina i predvidjen je za promenu. Direktorica Doma zdravlja u Rumi, doktor Snežana Bojanić Stojić,  istakla je da su kontrole zdravstevog stanja obavezne, posebno kada su karcinomi u pitanju.

Karcinom grlića materice je treći po učestalosti oboljevanja i smrtnosti u svetu. 2013.  godine u Srbiji je bilo novoobolelih 1170, od čega u Vojvodini 273. Upravo zbog toga i konstantnog povećanja broja obolelih iz zdravstvenih ustanova apeluju na redovne zdravstvene kontrole i preglede, a građanke optine Ruma se uvek mogu javiti u Centar za zdravlje žena u kome se pored ostalih medicinskih aparata sada nalazi i kolposkop.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*