Ruma: Berba grožđa u Poljoprivrednoj školi

Berba grožđa počela je u Srednjoj poljoprivrednoj školi Steva Petrović Brile u Rumi. Zasada vinove loze su zajednički održavali učenici i profesori a na skoro 600 čokota očekuju prinos od 1,5 tona grožđa.

dsc03057

Pre početka berbe, kako to već tradicija u ovoj školi nalaže , vinograd je osveštan.Nakon osveštanja učenici su započeli za njih najlepši posao, berbu. Bili su angažovani tokom čitave godine u vinogradu, a sada zajedničkim snagama  učenici druge i treće godine ubiraju plodove svog rada kaže Jovana Milošević, učenica trećeg razreda ove škole. „Ovo je posao koji najviše volimo. Zajedno sa učenicima druge godine skinućemo vogodišnji rod grožđa u vinogradu koji smo sami održavali tokom čitave godine“, kaže ova učenica.

dsc03060

Vinograd se prostire na 17 ari , a zasađeno je oko 600 čokota vinove loze. Očekuje se prinos od 1,5 tona što je nešto više nego prošle godine. Godina je za vinovu lozu bila veoma povoljna. Ipak trebalo je dosta truda da se rod sačuva, kaže Aleksandar Mišković profesor koji je zajedno sa učenicima svakodnevno u ovom vinogradu.Učenici u rumskoj Poljoprivrednoj školi uporedo sa teorijskim dobijaju i praktična znanja, tako da po završetku ovog dela školovanja bez većih problema mogu da vode svoje porodično gazdinstvo. Vinograd je svojevrtsan poligona za sticanje praktičnih znanja, kaže direkotr ove veoma uspešne škole Milan Pupovac.Od ovogodišnjeg prinosa biće kvalitetnog vina. Tehnologiju proizvodnje vina dobro znaju učenici ove škole, a da su i tu u samom vrhu svedoči podatak da su prošle godine na Danima vina u Rivici osvojili treće mesto. Sa ovogodišnjim vinom, kažu konkurisaće najboljima.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*