Roditelji Marka Rošića zabrinuti za njegovo zdravstveno stanje

Porodica Marka Rošića, koji štrajkuje glađu u pritvornoj jedinici u Gnjilanu, zahtevajući premeštaj u Kosovsku Mitrovicu, je veoma zabrinuta za njegovo zdravlje i izražava nadu da pravda mora da bude zadovoljena i Rošić bude oslobođen. Posebno ih brine to što niko u Prištini do sada nije reagovao, iako su upoznati sa Rošićevim ozbiljnim zdravstvenim stanjem.

Više od pet meseci porodica Marka Rošića pokušava na razne načine da dođe do pravde, da njihov sin bude premešten iz pritvora u Gnjilanu gde se trenutno nalazi. Svaka molba i zahtev koji su uputili Privremenim institucijama u Prištini bila je u najkraćem roku odbijena bez ikakvog obrazloženja.

“Nisam hteo da se oglašavam do sada u vezi toga da ne bi zloupotrebili to, da kažu da ometam istragu i istražne radnje koje su u toku, ali sada već moram, jer je ovo stvarno prevršilo svaku meru. Nikakve dokaze i neosnovano ga drže u zatvoru, za mene on je kidnapovan tamo i drže ga kao taoca. Oni drže mog sina na osnovu nekog papirića koji su pronašli kod pokojnog Olivera Ivanovića u džepu. Međutim to je čista laž, jer prvih deset dana istragu je vodilo tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici, tek posle deset dana je preuzeo specijalni tužilac u Prištini i on navodno tvrdi da ima papirić koji je pronađen, gde stoji broj tablica mog vozila. To je laž, jer jedan Albanac i jedan Srbin, tužioci koji su radili u Mitrovici prvih deset dana, tvrde da ništa nisu pronašli kod pokojnog Olivera Ivanovića. Znači na osnovu laži evo 6 meseci drže mog sina u pritvoru”, kaže za TV Most Markov otac Nebojša Rošić.

U aprilu mu je produžen pritvor na još dva meseca a nakon odbijanja da bude premešten u zatvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici Rošić je započeo štrajk glađu. Njegovi roditelji su veoma zabrinuti jer je zdravstveno stanje njihovog sina, kako tvrde, ozbiljno ugroženo.

“On je pre 14 dana krenuo u štrajk, tražio je da ga prebace ovde u Mitrovicu jer su tamo uslovi katastrofa. Prvo maltretiraju ga, isključivali su mu vodu, nema toplu vodu da se kupa. Jedan od stražara, ne znam kako se zove, Turčin je iz Gnjilana, namerno ga udara vratima, valjda da ga isprovocira ili šta već. Kasete koje smo nosili, imaju DVD, tamo su dozvolili da gleda filmove, uvek su nam vraćali vadeći se na zastarelu tehnologiju da ne mogu da očitaju. Zatim jezička barijera, ne može da se sporazume sa njim, neće da pričaju. Smršao je 22 i po kilograma otkako je tamo, 14 kilograma pre toga i sad otkako je krenuo da štrajkuje 8 i po kilograma. Svaki dan ih mere kao stoku, da li da vide koliko su ih uništili, ja ne znam šta. Od momka koji je imao 87 on je došao na 65 kilograma”, priča majka Bojana Rosić.

Roditelji Marka Rošića uputili su apel međunarodnoj zajednici i organizacijama.

“Ja apelujem na međunarodnu zajednicu i na sve međunarodne organizacije kojima su usta puna ljudskih prava, apelujem i na Ministarstvo pravde Kosova i ministra pravde da ga koliko već danas poseti i proveri ovu našu priču, šta se radi mom detetu, jer ovo ponavljam još jednom ni u 14. veku nisu ja verujem radili ljudima šta rade mom sinu, koje je to maltretiranje. I tužiocu da kažem ako ima ijedan dokaz neka podigne optužnicu protiv mog sina, ako ne da ga momentalno pusti”, poručuje Nebojša Rošić.

Marko Rošić u pritvoru je od 23 novembra prošle godine, kada je iznenadnom akcijom Specijalnih jedinica kosovske policije u ranim jutarnjim satima uhapšen. Pored Marka Rošića tada su uhapšeni Nadeljko Spasojević i Dragiša Marković.

Izvor: TV Most

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*