Rezidba iriških vinograda (VIDEO) Rezidba iriških vinograda (VIDEO)
Iriški vinogradari su jedan od najvažnijih poslova u zasadu vinove loze, orezivanje, počeli odmah posle Svetog Trifuna. Pojedini vinogradi su već orezani, a stručnjaci... Rezidba iriških vinograda (VIDEO)

Iriški vinogradari su jedan od najvažnijih poslova u zasadu vinove loze, orezivanje, počeli odmah posle Svetog Trifuna. Pojedini vinogradi su već orezani, a stručnjaci podsećaju da rezidbu treba završiti do kraja marta. Treba voditi računa da li se radi o vinskim ili stonim sortama vina i tome prilagodini i vreme, ali i način rezidbe. Stručanjci kažu da zbog  toplog vremena može doći i do suzenja vinove loze pa naknadno zahlađenje i jutarnji mrazevi ne bi dobro došli vinogradima.

Vredni iriški vinogradari poštujući tradiciju, ali i kalendar započeli su radove u svojim vinogradima. Loza je u fazi zimskog mirovanja što je idealno za rezidbu, kaže Fedor Pušić član kabineta predsednika opštine Irig zadužen za poljoprivredu. Zbog trenutnih  visokih temnperatura može doći i do suzenja vinove loze.

Delovi oko Fruške Gore su idealni za gajenje vinove loze i to je kraj poznat po kvalitenom grožđu i vinu. Vinogradari tog kraja znaju kada i šta treba raditi, ali od vremenskih uslova zavisi kompletna proizvodna godina. Sada su temperature visoke, ali njihov pad i jutarnji mrazevi mogu naštetiti vinovoj lozi.

Prilikom orezivanja loze treba voditi računa koje sorte su u pitanju, jer postoji razlika izmedju stonih i vinskih sorti.

Što se stonih sorti tiče one su osetljivije na hladnoću i jutarnje mrazeve pa njihovo orezivanje može da započne u martu, uz napomenu da taj posao treba da bude završen do kraja sledećeg meseca.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar