Rezidba iriških vinograda (VIDEO)

Iriški vinogradari su jedan od najvažnijih poslova u zasadu vinove loze, orezivanje, počeli odmah posle Svetog Trifuna. Pojedini vinogradi su već orezani, a stručnjaci podsećaju da rezidbu treba završiti do kraja marta. Treba voditi računa da li se radi o vinskim ili stonim sortama vina i tome prilagodini i vreme, ali i način rezidbe. Stručanjci kažu da zbog  toplog vremena može doći i do suzenja vinove loze pa naknadno zahlađenje i jutarnji mrazevi ne bi dobro došli vinogradima.

Vredni iriški vinogradari poštujući tradiciju, ali i kalendar započeli su radove u svojim vinogradima. Loza je u fazi zimskog mirovanja što je idealno za rezidbu, kaže Fedor Pušić član kabineta predsednika opštine Irig zadužen za poljoprivredu. Zbog trenutnih  visokih temnperatura može doći i do suzenja vinove loze.

Delovi oko Fruške Gore su idealni za gajenje vinove loze i to je kraj poznat po kvalitenom grožđu i vinu. Vinogradari tog kraja znaju kada i šta treba raditi, ali od vremenskih uslova zavisi kompletna proizvodna godina. Sada su temperature visoke, ali njihov pad i jutarnji mrazevi mogu naštetiti vinovoj lozi.

Prilikom orezivanja loze treba voditi računa koje sorte su u pitanju, jer postoji razlika izmedju stonih i vinskih sorti.

Što se stonih sorti tiče one su osetljivije na hladnoću i jutarnje mrazeve pa njihovo orezivanje može da započne u martu, uz napomenu da taj posao treba da bude završen do kraja sledećeg meseca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*