Region sa bogatom tradicijom konjarstva: Predstavljen projekat „HORIS-Konjičke rute Srem“ u Rumi

Uvodna konferencija i prvo javno predstavljanje projekta „HORIS – Konjičke rute Srem“ održano je u maloj bioskopskoj sali Kulturnog centra „Brana Crnčević“ u Rumi.

Projekat se finansira u okviru Programa prekogranične saradnje Interreg IPA Hrvatska-Srbija 2014-2020, a realizuju ga i sufinansiraju partneri na projektu: Opština Nijemci, Opština Ruma, Konjogojsko udruženje „Vranac“, Srednja poljoprivredno-prehrambena škola „Stevan Petrović-Brile“ i Udruženje Konjički klub „Srem“ iz Sremske Mitrovice. Opšti cilj projekta je da doprinese razvoju objedinjene turističke ponude i bolje upravljanje kulturnim nasleđem u regionu.

„Mislim da je za nas i u Rumi i u Nijemcima ovaj projekat značajan zbog toga što je Srem inače poznat kao region koji ima bogatu tradiciju konjarstva i kojičkog sporta. Situacija se danas nažalost promenila, radnih i paradnih konja je sve manje, ali ljubav prema ovoj plemenitoj životinji postoji, kao i tradicija uzgoja. Mislilm da ovo može biti jedan inicijalni podsticaj da se oživi interesovanje, kako za konjarstvo kao privrednu delatnost, ali i za poboljšanje kulturne i turističke ponude naše dve opštine kada je u pitanju konjički sport“, rekao nam je Stevan Kovačević predsednik Skupštine Opštine Ruma.

Posebna vrednost projekta je uspostavljanje hipoterapije koja je delotvorna za osobe sa funkcionalnim ograničenjima, neuromotornim i senzornim disfunkcijama. Načelnik Opštine Nijemci Vjekoslav Belajević zadovoljan je saradnjom sa Opštinom Ruma i veruje da će svi učesnici dati svoj doprinos kako bi projekat uspeo.

„Mi smo već duže vreme tražili partnera i konačno smo ga pronašli u rumskoj opštini i vrlo smo zadovoljni njima. Projekat je finansijski dosta izdašan u pitanju je milion i po evra i većina se odnosi na opremu, infrastrukturu i edukaciju“, istakao je Vjekoslav Belajević načelnik Opštine Nijemci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*