Размена студената између Русије и Србије трн у оку: Русофобима и образовање постало проблематично

Уз јутарњу кафу запослени Руског дома су се са задовољством упознали са суперсензацијом новинара угледног портала Блиц, Марка Ташковића о подмуклом врбовању српске омладине од стране Руског дома путем њиховог бесплатног студирања на основним, мастер, докторским студијама на угледним руским универзитетима, а за шта чак није потребно ми знање руског језика.

Морамо признати да је изнесена оптужба о бесплатним студијама за српске студенте – тачна. Међутим, мало је вероватно да ће Кремљ моћи да “угости што више бруцоша и студената“, јер квота за бесплатно студирање у Руској Федерацији за Србију, као и протекле године, броји 122 места. Програм се реализује већ дуги низ година, и заиста, уколико будући студент не зна руски језик, прву годину студира на припремном одељењу (у наслову нема чему посебно да се чудите?! – ефикасан систем припремних одељења за странце примењује се још из добрих старих совјетских времена). Захваљујући овом студијском програму на стотине младих из Србије и других земаља у региону сваке године добије могућност да студира у Русији. Руски дом је стога у недоумици: због чега је овај годишњи програм баш сада тако уплашио и узнемирио новинара Блица Марка Ташковића?

Неће бити на одмет да напоменемо да програм ВЕћ ГОДИНАМА координира руска федерална агенција “Россотрудничество“ у сарадњи са својим представништвима – Руским домовима у иностранству, који су иначе далеко од пуких “читаоница“, како их је окрстио бивши амбасадор у Белорусији Срећко Ђукић. Господин Ђукић није упућен ни у то да је програм усаглашен на међудржавном нивоу са свим српским ресорним министарствима и ресорима, а Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије је и ове године на сличан начин “заврбовало“ 32 руска студента који ће студирати на универзитетима у Београду, Нишу и Новом Саду. Не би било лоше да се аутор чланка распита о броју српских студената који су “врбовани“ за универзитете у ЕУ и САД, али нећемо скретати са теме.

Морамо признати да је други Ташковићев саговорник, посланик Драган Шормаз, познат по својој посебној љубави према Русији, упућен у то да постоји размена студената између Русије и Србије, али је вероватно, у њему преовладала жеља да се нашали, те је истакао да ће се они који одлуче за студије у Русији школовати у мраку и потпуној изолацији. С обзиром на надолазећу енергетску кризу у Европи, изазвану кратковидом политиком европских елита које су студирале на престижним западним универзитетима, а које господин Шормаз глорификује, као позиве европских политичара да штеде на свему и свачему, изгледи за „школовање у мраку“ прете, пре, онима који се одлуче да студирају на Западу. А отрцана фраза о изолацији је већ заиста досадила: господо Шормаз и Ташковић, погледајте бар једном на карту и упоредите који је део света увео санкције Русији, а који није. Званичне српске власти се, иначе, противе санкцијама Русији, али посланик Шормаз, по свему судећи, не подржава политику своје странке и самостално “потпуно изолује“ највећу државу на свету. Али, уосталом, ово је његова лична ствар.

Желели би још једном да се обратимо аутору овог опуса. Поштовани Марко, пре свега би желели да Вам се захвалимо на бесплатној реклами високошколског образовног програма у Русији. Али, следећи пут када се одлучите да објавите чланак о Руском дому, МОЖЕТЕ затражити коментар од Руског дома. Увек смо отворени за медије. МОЖЕТЕ се обратити и свом министарству надлежном за високо образовање. Штавише, основе новинарства су да се за коментар обратите институцији о којој пишете и одаберете стручна лица који владају темом о којој говоре. Могли сте се обратити бившем амбасадору Србије у Русији, а не Белорусије, академику САНУ Славенку Терзићу. Такође бисмо Вам посаветовали да упишете курс за унапређивање знања на неком од руских универзитета. Нема потребе за страх – студије су заиста бесплатне, неће бити мрака и потпуне изолације, али ћете научити много нових ствари и престати да црвените због својих текстова.

Извор: 025.rs