Радионица стрипа и карикатуре

Током викенда, 27. и 28. августа Удружење Немаца „Сремска Митровица“ организовало је радионицу стрипа и карикатуре – Der Comicworkshop, за ученике од седам до 19 година. Учесници су били из свих основних школа из Сремске Митровице и Лаћарка, затим Средње школе уметничких заната из Шапца, Средње уметничке школе „Богдан Шупут“ из Новог Сада, Митровачке гимназије, СТШ „Никола Тесла“ и Прехрамбено шумарске и хемијске школе из Сремске Митровице.

Било је око 45 учесника који су цртали стрипове и карикатуре на тему Немачке. Учесници су цртали карикатуре Бетовена, Ајнштајна, Карла Бенца, Мартина Лутера, Ничеа, Марлене Дитрих, Ангеле Меркел, а када је у питању стрип као и инспирацију учесници су пронашли у немачкој храни (кобасице и переце), аутомобилима (Мерцедес, БМW, Ауди) у традиционалној немачкој ношњи, компанијама ДМ и Лидл.

Радионицу су водиле две професорице немачког Марина Стојковић и Татјана Ђукановић из Митровачке гимназије, затим Милан Кардаш из Школе сликања „Кардашарт“, као и Ирма Ердеји, студенткиња Академије ликовне уметности у Новом Саду. Асистент у програму била је учитељица Мила Павловић из Основне школе „ Бошко Палковљевић Пинки“.

Циљ пројекта је упознавање деце и младих са немачком културом и традицијом, са немачким језиком кроз развијање ликовних способности и подстицање креативности.

Пројекат финансира немачко Савезно министарство унутрашњих послова, које брине о немачкој мањини изван Немачке.

– Захваљујемо се митровачкој Библиотеци „Глигорије Возаровић“, која нам је и ове године уступила простор за реализацију радионице. У септембру ћемо направити изложбу свих радова и наградити најбоље у три категорије (од 1. до 4. разреда, од 5. до 8. разреда и од 1. до 4. разреда средње школе) – поручују организатори.