Pružanje pomoći drugima je moralni i društveno odgovorni čin

Čovek je pre svega socijalno biće, sa usađenom željom i potrebom da bude deo zajednice u kojoj će ravnopravno funkcionisati, gde će imati odgovornosti, ali i priliku da se drugi savesno odnose prema njemu. Briga o tuđem dobru, dobiti i interesima je sastavni deo društveno odgovornog življena. Solidarnost, humanost i saosećanje postavljaju visoke moralne standarde, kojima moderno društvo treba da se bavi kako bi napredovalo. Briga o onima kojima je pomoć potrebna je deo koncepta odgovornog ponašanja na kome se prosocijalna politika rumske opštine zasniva.

Pored redovnih aktivnosti kojima se lokalna samouprava bavi pri pomoći socijalno ugroženih i marginalizovanih grupa, 2020. godina je postavila nove izazove pred lokalnu zajednicu, što je zahtevalo dotatno angažovanje kako bi se pomoglo sugrađanima. Pandemija virusa korona, mere koje su nužno preduzimane kako bi se sprečilo širenje zaraze, uticale su na sve životne sfere, pa tako i na ekonomiju. Ipak, Opština Ruma je tražila i pronašla načine da pomogne onima koje je pandemija najviše pogodila.

Podsetimo, u vreme vanrednog stanja, poljoprivredni proizvođači, pre svega povrtari, imali su veliki problem da plasiraju svoje proizvode i na taj način pokriju godišnji ulog i ostvare očekivanu zaradu. Opština Ruma je bila prva lokalna samouprava u Srbiji koja je pružila povrtarima pomoć.

Naime, Štab za vanredne situacije u toj sremskoj opštini doneo je odluku da iz budžeta izdvoji tri miliona dinara za otkup salate, rotkvica, spanaća, tikvica i ostalog povrća, koje je tih dana stizalo iz plastenika. Iako je prvobitno bilo dogovoreno da se pomoć odnosi samo na plasteničku i stakleničku proizvodnju, za pomoć Opštine mogli su se javiti i povrtari koji povrće gaje i na otvorenom prostoru. Važno je samo bilo da je povrće dobrog kvaliteta. Povrće je ponudjeno sindikatima, ili podeljeno kao humanitarana pomoć Gerontološkom centru, Crvenom krstu, podeljeno penzionerima…

Sandra Klještanović iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi istakla je da je ovaj vid pomoći od velikog značaja rumskim povrtarima. Ona je još podsetila da je većina povrtara u proteklom periodu kontrolisala svoje proizvode i dobila sertifikate i oznaku „rumski ceger“, tako da se kvalitet proizvoda ni u jednom momentu nije dovodio u pitanje. U Rumi je oformljena i tročlana komisija koja je vodila računa da kompletan posao bude dobro urađen i da rumski povrtari iz ove situacije izađu sa što manje štete.

Opština Ruma je takođe izdvojila i značajna finansijska sredstva kao lokalnu meru podrške privrednicima u toj opštini. Pravo na pomoć imalo je nešto više od 250 preduzetnika, čiji su objekti zatvoreni lokalnom odlukom (restorani i pokretni ugostiteljski objekti, objekti koji se bave uslugama pripremanja i posluživanja pića, frizerski i kozmetički saloni, fitnes klubovi i teretane sa teritorije Opštine Ruma ), u sklopu preventivnih mera borbe sa virusom COVID-19.

Tokom trajanja vanrednog stanja najugroženijim licima sa teritorije rumske opštine isporučivani su humanitarni paketi koje su činili prehrambeni proizvodi, sredstva za dezinfekciju i drugo, kako u gradu tako i u svim seoskim sredinama.

Rumski volonteri su humanitarne pakete delili i u Platičevu, a sa njima je 30.3. u ovom rumskom selu bio i predsednik Opštine Ruma i komandant Štaba za vanredne situacije, Slađan Mančić, koji je tom prilikom za medije izjavio:

“Treći dan aktivno delimo humanitarne pakete pomoći našem najugroženijem stanovništvu, pre sveta ljudima koji imaju primanja do 30.000 dinara. Do današnjeg dana podeljeno je gotovo 3.000, odnosno zaključno sa jučerašnjim danom oko 2.600 paketa je podeljeno. Od jutros su ekipe na terenu u gradu. Juče smo završili Vitojevce i Putince, danas smo uključili dve seoske mesne zajednice, Voganj sa 150 paketa i Platičevo sa 300 paketa“.

Humanitarne akcije su se nastavljale i nizale i u narednom periodu , u skladu sa planiranim redosledom i dočekane su sa velikim odobravanjem i pohvalama lokalnog stanovništva. Pored ovih, postojale su i akcije deljenja besplatnih zaštitnih maski, otvarali su se brojevi koje su građani mogli zvati i tražiti pomoć…

Deo društveno odgovornog ponašanje jeste i podsticanje drugih na isto. Svojim primerom lokalna samouprava je dala smernice svojim partnerima i investitorima kako mogu da pomognu svojim zaposlenima, ali i drugima u svom okruženju. Jedan od lepih primera društveno odgovornog ponašanja u vreme pandemije je svakako bila slovenačka Kompanija „Cablex“ koja posluje dugi niz godina u Platičevu, upošljava veliki broj sugrađanki iz Platičeva i okoline.

„Kompanija „Cablex“ se pokazala kao društveno odgovorna kompanija, iskazala je veliku solidarnost, zvala je, tražila da se uključi u akciju i obezbedili su skoro 300 paketa prehramenih proizvoda u skladu sa svojim mogućnostima za meštane MZ Platičevo“, istakao je predsednik rumske opštine, Slađan Mančić.

„Kompanija „Cablex“ nije jedina kompanija koja se uključila, veliki broj ljudi pomaže. Naravno, ovaj virus kao i u Evropi i svetu i njima predstavlja problem, ali su oni kao što su nam pokazali da su društveno odgovorni u ovom humanom radu u smislu obezbeđivanja i podele prehrambenih paketa, isto tako prevazišli i tu vrstu problema i uskladili svoju proizvodnju i smenski rad onako kako to odgovara i sa druge strane, da ne bi ugrožavali zaposlene niti uredbe i mere Vlade Republike Srbije”, dodao je Slađan Mančić.

Danas je u rumskoj opštini situacija sa korona virusom stabilna i pod kontrolom, ali se i dalje primenjuju preventivne mere i apeluje se na sugrađane da se odgovorno ponašaju prema sebi i prema drugima. U ovom momentu teško je predvideti kako će se virus u narednom periodu ponašati, ali je poznato da je od presudnog značaja pravovremeno i adekvatno reagovati tamo gde pomoć bude neophodna, što se od lokalne samouprave na osnovu dosadašnjeg iskustva i očekuje.

PROJEKAT “DRUŠTVENA ODGOVORNOST – DEO USPEŠNOG RAZVOJA RUME” FINANSIJSKI JE PODRŽAN OD STRANE OPŠTINE RUMA. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*