Prolećni karavan DSHV -a u Novom Slankamenu

U prostorijama Hrvatskog kulturno-prosvetnog društva “Stjepan Radić” u Novom Slankamenu, održana je tribina Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), u kontekstu nastavka “prolećnog karavana” razgovora i susreta vodstva stranke sa svojim glasačima i ostalim članovima hrvatske zajednice u mestima širom Vojvodine. Tribinu, na kojoj su učesnici bili iz Slankamena i ostalih mesta opština Inđija i Stara Pazova, otvorio je Marin Piuković, predsjednik Omladine stranke.

Mirko Ostrogonac, narodni poslanik DSHV-a u Skupštini Srbije govorio je o položaju i mogućnostima koji su Hrvati u Srbiji dobili na proteklim izborima, posebno izborom predsednika stranke Tomislava Žigmanova na mesto ministra u Vladi Srbije, i dobijanjem jednon narodnog zastupnika. Pojasnio je i rad Skupštine, kao i mogućnosti izlaganja pojedinih pitanja od značaja za Hrvate u njoj.

Ostrogonac je govorio i o političkoj dimenziji zastupljenosti Hrvata u institucijama, kao i o prošlogodišnjem popisu stanovništva i njegovim rezultatima čija se objava, u smislu nacionalne strukture stanovništva, očekuje tokom aprila, a od čega u mnogome zavisi politička budućnost Hrvata u Srbiji u narednih deset godina.

U drugom delu tribine govorio je dr Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i generalni sekretar DSHV-a, koji je predstavio aktualne konkurse za poljoprivrednike koje sprovodi Pokrajinski sekretarijat za poljuprivredu, objasnivši ujedno i njihove prednosti i mogućnosti, među kojima je i mogućnost povraćaja do 90% uloženog novca u cijane investicije.
Petreš je istakao tri konkursa – za protivgradne mreže, za navodnjavanje i za mlade poljoprivrednike.

„Konkurs za mlade u ruralnim područjima ima za cilj osnažiti mlade poljoprivrednike kako bi se osamostalili i počeli da grade i jačaju svoja gazdinstva. Od uložene svote, putem njega se može dobiti čak do 90% povraćaja. Svi detalji o ovim i drugim konkursima mogu se videti na mrežnim stranicama Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, a i ja sam otvoren za sva pitanja, savete i uputstva“, naglasio je Petreš. Usledila je rasprava sa pitanjima prisutnih.

Izvor/Foto/ DSHV