(ВИДЕО) Производња тиквица у Срему све заступљенија

Сезона тиквице почела је у Срему пре скоро месец дана. Пољопривредници који су тиквицу имали на отвореном пољу под тунелима кажу да је принос добар, а тиквица је и доброг квалитета. Почетна цена је била нешто виша од 70 динара за килограм, што је задовољавајуће, а тренутна је 30 динара на велико, док је на пијацама далеко скупља.

 

Производња тиквице у региону Срема је све заступљенија. Иако тражи доста улагања и доста рада, многи пољопривредниk и у тој производњи остварују добру зараду поготово ако тиквице износе у топле леје јер она тада рано стигне,а самим тим има и добру цену. Ове године почетна цена је била нешто виша од 70 динара, а тренутна је 30 динара на велико, док је на пиојацама далеко скупља. Сезона тиквица траје до првих мразева, али када је у питању каснија сетва, каже Марко Војновић из Буђановаца.

Највећи проблем у производњи тиквица је кажу повртари радна снага, јер је то биљна врста која тражи доста посла, поготово када стигне сезона брања.

Наш саговорник се озбиљно бави повртарском производњом тако да има и расхладну комору у којој је смештена тиквица која је спремна за продају. Има обезбеђено тржиште што ову производњу чини сигурнијом и профитабилнијом.

 

 

Златко Марковиновић