Prirodne lepote i turistički potencijali i ponude Starih Banovaca

Stari Banovci, selo staropazovačke opštine smešteno na desnoj obali Dunava obiluje prirodnim lepotama i brojnim sadržajima koji mogu da privuku veliki broj turista. Ovo mesto je jedno od većih naselja u opštini Stara Pazova. Nalaze se na ušću fruškogorskog potoka Budovar u Dunav.
Pet i po hiljada stanovnika uživa sve pogodnosti dobrog geografskog položaja i blizine saobraćajnica, koje ih spajaju sa velikim gradovima. Mesto je urbanizovano, uz Dunav poseduje sav infrastrukturni komfor modernih naselja.
– Pretprošle godine smo asfaltirali 28 ulica. Sada imamo velike projekte i nadam se da ćemo uspeti sve da realizujemo, jer su Stari Banovci mesto sa mnogo velikih potencijala. Neki od tih projekata jeste izgradnja sportske hale sa 1.500 mesta, zatim vrtić, za koje smo kupili zemljište, a projekat je u završnoj fazi, rekao je Radislav Savić, predsednik Mesne zajednice Stari Banovci.
U antička vremena su se, na prostoru Starih Banovaca nalazila drevna naselja Tusa i Darinovci, koja više ne postoje, a pomen se čuva u nazivima seoskih atara. Selo Banovci postoji od 16. veka, a možda i duže. Naselje na današnjem prostoru Starih Banovaca je formirano prvim većim naseljavanjem od 1745. do 1750. godine. Centar sela krasi Hram Prenosa moštiju Svetog Nikolaja izgrađen 1777. godine čija je generalna obnova u toku.
– Urađena je kompletna unutrašnjost crkve, sve je omalterisano, okrečeno, urađene su nove freske i ornamenti. Ove godine smo uveli i podno grejanje, koje do sada nije bilo. Uskoro će se početi raditi na izgradnji novih stolica i za kraj ostaje nam da očistimo i osvežimo naš impozantni ikonostas, rekao je protojerej Aleksandar Cvetanović.
Kako se vole Banovci objasnila je Marina Živanović, predsednica Udruženja građana „Volim Banovce“ koje broji više od 50 članova. Među njima su i najmlađi za koje se u seoskom Domu kulture organizuju radionice na kojima crtaju i uče o reciklaži. Tu su i brojne druge aktivnosti kojima se promovišu Stari Banovci i ono što mogu da ponude turistima.
– Radimo promociju mesta na svaki mogući način, jer su mogućnosti Banovaca neizmerne, od prelepog pejzaža do pecanja. Imamo ideje da pravimo radionice sporog kuvanja, istakla je Marina Živanović, predsednica Udruženja građana „Volim Banovce“.
I ovo je samo deo turističke ponude Starih Banovaca. Tu su još i prelepa obala Dunava, pored koje se nalaze ugostiteljski objekti viđeni i u najpoznatijim domaćim serijalima. Ovde možete videti i labudove, ali čuti i zanimljive priče o istorijskim ličnostima koje su živele na ovom području.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*