Prikupljeno 5.000 tona ambalažnog otpada

Mnoge  lokalne samouprave su ove godine sprovele akciju prikupljanja ambalažnog otpada. Primera radi, u Sremskoj Mitrovici prikupljeno je pet hiljada tona ambalažnog otpada koji je lagerovan na prostoru bivše šećerane. U toku je izgradnja objekta u koji će u budućnosti biti lagerovan ambalažni otpad, a ovih dana Poljoprivredna stručna služba u Sremskoj Mitrovici će dobiti motorno vozilo, poklon Ministartva zaštite životne sredine, koje će služiti za lakše i brže prikupljanje otpada od upotrebljenih hemijskih sredstva.

Pet hiljada tona amabalžnog otpada je krajnji rezultat ovogodišnje akcije koju su zajedno sporoveli Grad, Poljoprivredna stručna služba u Sremskoj Mitrovici, Ministartvo poljoprivrede i Ministartsvo zaštite životne sredine. Rezultat izuzetno značajan, kaže Milan Milić iz poljoprivredne službe, uz konstataciju da bi da nije završio na lageru kod stare šećerane, ovaj otpad verovatno bio u našim kanalima ili na njivama.

Iako u ovom trenutku nema hemijske zaštite i ambalažnog otpada nema, pravo je vreme za edukaciju poljoprivrednika o značaju pravilnog odlaganja i ukljanjanja ambalaže od upotrebljenih hemijskih preparata. Važno je paorima skrenuti pažnju na značaj očuvanja životne sredine. Recimo i to da se ambalažni otpad koji je prikupljen ove godine iz mitrovačke šećerane odvozi u Šabac , gde se reciklira i melje, a potom se odvozi u Beočinsku fabriku cementa, gde se spaljuje na veoma visokim temperaturama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*