Preventivni rad sremske policije

Pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici veliku pažnju poklanjaju preventivnom radu, naročito sa decom i mladima. U toku 2018. godine, realizovane su akcije „Matura“ i „Škola“, dok se projekat „Osnovi bezbednosti dece“ realizuje tokom cele školske godine.

Akcija „Matura“ realizovana je u maju ove godine, među učenicima završnih razreda svih srednjih škola, sa ciljem unapređenja bezbednosne kulture maturanata i očuvanja povoljnog stanja bezbednosti za vreme maturskih proslava. Mladi su informisani o prevenciji svih oblika nasilja, posledicama zloupotrebe alkohola i opojnih droga i bezbednom učešću i odgovornom ponašanju u saobraćaju.

Na početku svake školske godine, realizuje se akcija „Škola“ u osnovnim školama na području Srema, sa posebnom pažnjom usmerenom na bezbedno učešće u saobraćaju učenika prvog razreda.

Projekat „Osnovi bezbednosti dece“ ima za cilj razvijanje bezbednosne kulture učenika i usvajanje pozitivnih modela ponašanja. Realizuje se od prošle školske godine realizuje u četvrtom i šestom razrednu osnovnih kroz osam tema: Policija u službi građana, Nasilje kao negativna društvena pojava, Prevencija i zaštita od alkohola i opojnih droga, Bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža, Prevencija i zaštita dece od trgovine ljudima, Bezbedno učešće dece u saobraćaju, Zaštita od požara i Zaštita od tehničko-tehnoloških opasnosti

Od ove godine projekat se realizuje i u prvom razredu osnovnih škola kroz teme: 1. Šta radi policija i zajedno protiv nasilja, 2. Bezbednost dece u saobraćaju, 3. Zaštita od opasnih materija i prirodnih nepogoda.

Prezentacije i predavanja su prilagođeni najmlađim polaznicima. Cilj ove neposredne komunikacije sa decom je približavanje policije deci, razvijanje poverenja dece u policiju. Deca dobro znaju školske policajce i druge policijske službenike koji odlaze u njihove škole i znaju da uvek mogu da im se obrate za savet ili pomoć.

U 2018. godini, nadležni policijski službenici održali su ukupno 2636 predavanja za učenike osnovnih škola na području Srema. Samo od početka ove školske godine, održano je 1446 predavanja u 167 odeljenja prvog razreda, 168 odeljenja četvrtog i 139 odeljenja šestog razreda.

Stihovnica – bojanka „Za bezbedno detinjstvo“ koju je Policijska uprava priredila u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica nastala je na osnovu edukativno-promotivnog materijala Ministarstva unutrašnjih poslova. Teme su adekvatno obrađene i prilagođene predškolskom uzrastu i učenicima prvog razreda osnovnih škola. Činjenica je da se osnovi bezbednog ponašanja uče u kući, u porodici i da su glavni učitelju u tome, naravno, mama i tata. Sve ono što govorimo našoj deci od malena, čemu ih učimo – našlo je mesta u ovoj knjižici. Istaknute su i promovisane prave vrednosti – porodica, zdrav život, bavljenje sportom, poverenje, drugarstvo, odgovornost, dogovaranje, nesebičnost, poštovanje date reči, spremnost da učinimo nešto za druge, da pomognemo, zaštitimo.

Deca treba da znaju šta treba da rade kako se ne bi našli u okolnostima koje nisu uvek prijatne i iz kojih mogu da proisteknu određene bezbednosne smetnje. U slučaju da im zatreba pomoć i zaštita, uvek treba da se obrate roditeljima i policijskim službenicima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*