Predsednik Vučić na pokaznoj vojnoj vežbi u Nikincima

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je danas na vojnom poligonu u Nikincima, gde je prisustvovao pokaznoj vežbi gađanja iz streljačkog naoružanja. Tom prilikom je izjavio da će pre kraja godine Vojska Srbije „prvi put posle mnogo godina“ imati najmanje osam ili devet modernizovanih aviona MiG-29 koji će biti u letnom stanju.

– Nabavljamo i devet Erbasovih helikoptera H-145 za vojsku i policiju, još transportnih helikoptera Mi-17 pored dva koje smo već kupili u Rusiji, kao i četiri jurišna Mi-35 koje do sada nikada nismo imali – kazao je Vučić novinarima.

On je kazao i da se razgovara o nabavci još nekih „veoma modernih“ odbrambenih sistema ali nije hteo da iznosi detalje.

– Radićemo na novim sistemima, posebno vođenim raketama, a dogovaramo sa Francuskom za dodatno oružje koje može ići na sistem PASARS. Razgovarali smo i o nabavci naoružanih bespilotnih letelica jer tu naša pamet nije dovoljno odmakla – izjavio je predsednik Srbije.

Po njegovim rečima, cilj modernizacije i opremanja Vojske Srbije je odvraćanje svakog potencijalnog agresora.

– Hoćemo da proguta knedlu u grlu i da razume da bi naišao na mnogo jači otpor nego što očekuje. Zato ćemo ovakve vežbe imati mnogo češće i na to će svi morati da se naviknu – kazao je Vučić, dodavši da se nabavka novih oružja i oruđa za potrebe VS ne odražava na stanje u budžetu.

Vučić je takođe u Nikincima izjavio da će država za potrebe odbrane uložiti ove godine „svakako milijardu evra, možda i više“, što je, kako je rekao, više od svih drugih zemalja u regionu osim Rumunije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*