Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić o Sinofarmu: Nema nikakvog trovanja Rume

Nema trovanja građana u Rumi rekao je danas na konferenciji za medije predsednik Opštine Ruma Sladjan Mančić, a povodom potpisivanja peticije koju je pokrenula grupa građana zbog izgradnje pogona za otkup i sterilizaciju medicinskog otpada, kompanije Sinopharm iz Beograda.

Predsednik Mnačić je objasnio da je samo prodata parcela na kojoj još nije počela gradnja pogona, a da bi se dobila dozvola za prikupljanje i sterilizaciju medicinskog otpada, moraju se pribaviti sve odgovarajuće dozvole nadležnih institucija.

Ukoliko se procedura ispoštuje i dobiju se potrebne dozvole, u Rumi neće biti prerade nego samo sterilizacije otpada koji bi se izvozio u Kinu na preradu.

„Mi nemamo potrebe ništa da krijemo, jer sve radimo transparentno. Opština Ruma je prodala parcelu i ostvarila prihod. Kompanija „Sinofarm“ planira da napravi objekat za sterilizaciju, a delatnost im je otkup i sterilizacija medicinskog otpada. Oni još nisu ni podneli zahtev za izgradnju objekta, dakle samo su kupili zemljište. Drugo i mnogo važnije je da oni mogu objekat da izgrade, ali ne mogu da u njemu obavljaju bilo kakvu delatnost bez prethodnog Elaborata o zaštiti životne sredine. Saglasnost na taj Elaborat daje Vlada Republike Srbije, Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao i naša lokalna skupština. Investitor je nama predočio da će se sterilizacija obavljati tzv. „zelenom“ tehnologijom bez ugrožavanja ljudi i životne sredine. Opština Ruma nije neko ko će, tek tako, da veruje na reč. Dakle, Elaborat je presudan i njega će vrednovati stručnjaci“, rekao je Mančić i poručio da građani Rume nemaju razloga za brigu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*