Potpisano prvih 14 ugovora za kupovinu kuća u selima

foto: TANJUG

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić potpisao je prvih 14 trojnih ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicama.

Krkobabić je ugovore, na osnovu Uredbe o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih finansijskih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije za 2021. godinu i javnog konkursa raspisanog krajem juna, potpisao sa porodicama i poljoprivrednicima koji su dobili sredstva za kuće i predstavnicima opština u kojima se nalaze kuće u kojima će ove porodice živeti.

On je ocenio da je ovo veliki dan za Srbiju, i najavio da će se porodicama koje se odluče da odu na selo pomoći ne samo nabavkom krova nad glavom, već i podsticajima za obezbeđivanje sredstava za život.

Ti podsticajni programi će, kako je objasnio, biti usmereni na razvoj zadrugarstva, etno-turizma i slično, a radiće se i na izgradnji puteva u ovim područjima, uvođenju širokopojasnog interneta, kao neophodnim uslovima za život u 21. veku.

Ministar je napomenuo da i druge zemlje pomažu osnivanje novih poljoprivrednih gazdinstava, te je u tom smislu naveo primere Rumunije, koja za ovu svrhu daje po 76.000 evra i Slovenije, čija pomoć iznosi 50.000 evra.

Pristigao nam je ogroman broj zahteva za ova sredstva i očekujem da ćemo svih 500 miliona dinara opredeljenih za ovaj projekat potrošiti pre roka, dakle 1. novembra. Nakon toga počeće sledeći program, za koji će biti neophodna mnogo veća sredstva, ukazao je Krkobabić.

Prema njegovoj oceni, pravi zamajac ove akcije zapravo se očekuje sledeće godine.

Porodice, njih 12 i dvoje poljoprivrednika koji su danas potpisali ugovore ,odseliće se u kuće koje se nalaze u selima Pirota, Nove Crnje, Bača, Bačke Palanke, Lučana, Vladičinog Hana, Kikinde, Pećinaca i Trstenika.

Programom Ministarstva za brigu o selu predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranim roditeljima i mladim poljoprivrednicima do 45 godina za kupovinu seoskih kuća sa okućnicama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*