POLOŽAJ OSOBA SA INVALIDITETOM – OSVETLIMO IH; Na Međunarodni dan belog štapa obeleženo sedam decenija Saveza slepih i slabovidih Vojvodine


Program finansiran od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

“Trajno opredeljenje Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama jeste snažna i kontinuirana podrška osobama sa invaliditetom“, rekla je na Svečanoj akademiji u „Studiju M“, nakon što joj je uručena povelja u znak zahvalnosti za doprinos unapređenju položaja slepih i slabovidih lica Vojvodine, Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.
Miloševićeva je čestitala Savezu sedam decenija postojanja, trajanja i rada, kao i Međunarodni dan belog štapa, koji se obeležava u 190 zemalja sveta, ističući da je sekretarijat na čijem je čelu inicirao prošle godine poseban program podrške kako za slepe i slabovide osobe, tako i za potrebe gluvih i nagluvih lica u Vojvodini, posebnu obuku za kustose muzeja, putem taktilnih postavki i znakovnog jezika.
Po njenim rečima, takve podrške će biti i ubuduće, jer to nisu osobe sa invaliditetom, već samo sa više potreba za svakodnevni život, u čemu će im Pokrajinska vlada i dalje biti dostojan partner.
U ime predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića povelju je od predsednika Saveza slepih i slabovidih lica Vojvodine Vladimira Panina primio pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević primio je povelju u ime Vlade Srbije i ovom prilikom je istakao da je nedavno resorno ministarstvo donelo odluku da će nosioci projekata, kada su u pitanju osetljive kategorije, biti upravo savezi, koji najbolje znaju šta je najpotrebnije za određenu delatnost.
Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pator danas je takođe primio povelju, a u ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića reči zahvalnosti uputila je njegova pomoćnica Ljiljana Koković.
O istorijatu, razvoju, članovima i aktivnostima Saveza govorio je njegov član Velibor Pilić, zahvaljujući i gostima iz Saveza slepih i slabovidih lica Republike Srpske i iz Republike Mađarske, koji su došli da uveličaju današnju Svečanu akademiju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*