POLOŽAJ OSOBA SA INVALIDITETOM – OSVETLIMO IH; Humanitarna izložba u Kulturnom centru u Rumi

Program finansiran od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


Društvo za pomoć mentalno nerazvijenim osobama
U kulturnom centru Brana Crnčević u Rumi 15. marta otvorena je izložba grnčarskih i tekstilnih radova Društva za pomoć mentalno nerazvijenim osobama. Ova izložba je humanitarnog karatkera, jer svaki posetilac uz simboličnu donaciju može da kupi neki od radova i na taj način pomogne rad ovog društva. Izložba je trajala do 23. marta.
Veliki hol Kulturnog centra “Brana Crnčević” bio je ispunjen malim umetničkim delima od gline, koja su napravili članovi Društva za pomoć mentalno nerazvijenim osobama. Stvarajući i oslikavajući veliki broj različitih figurica od gline, neguje se tradicija i podstiče slobodno stvaralaštvo, a izložbe ovog tipa izuzetno su značajne jer članove društva podstiču na dalje stvaralaštvo i daju im osećaj pripadnosti društvenoj zajednici.
“Aktivno radimo od 2001. godine, imamo prostor koji nam je Opština adaptirala i dala na korišćenje. U međuvremenu smo mi došli do peći za pečenje keramike i grnčarskog točka od Pokrajinskog sekretarijata iz Novog Sada. A 2008. smo počeli sa grnčarskom radionicom koja je inkluzivnog tipa, što znači da je za sve zainteresovane otvorena” – istakla je Dragica Vuletić, predsednica tog udruženja.
Vajarski rad se odvija u skladu sa prirodom te pospešuje vezu između čoveka i prirode. Pored toga ovaj rad pomaže da se razvije kreativnost, a kako podrazumeva pokretljivost mišića, šake i prstiju, podstiče i psihomotorički razvoj.
Prema rečima slikarke, Ljiljane Vojvodić na radionici insistiraju da svako radi individualno, ali nekada se radovi i ujedine pa se stvaraju zajedničke kompozicije, koje kao takve simbolizuju zajednički rad i duh.
Na izložbi pored grnčarskih radova, moglo se videti i raznih proizvoda od tekstila, poput torbi, stolnjaka i jastučnica različitih boja, dezena i materijala.
Ljiljana Ranković, nastavnica tehničkog obrazovanja u penziji kaže da se uglavnom šiju jednostavni krojevi u skladu sa mogućnostima polaznika radionice.
Održana izložba, bila je humanitarnog karaktera, a kupovinom bilo kog izloženog rada posetioci su pomogli rad Društva za pomoć mentalno nerazvijenim osobama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*