Počeli Pudarski dani u Irigu

Jubilarni, 25. po redu “Pudarski dani“ svečano su otvoreni sinoć u restoranu Srednje stručne škole “Borislav Mihajlović Mihiz“.

Kiša je pokvarila plan organizatora da se poetsko muzičko veče održi u dvorištu Turističke organizacije Opštine Irig, ali to nije smetalo prisutnima da uživaju u štimungu koji su im priredili pesnici Todor Bjelkić, Avakum Kvas, Radivoj Prokopljević Proka, Zoran Mitić, Olivera Kotrljanović, Predrag Banjeglav i drugi, uz odličnu muzičku pratnju.

Prisutnima se najpre obratila direktorica Srpske čitaonice u Irigu Vera Novković. podsetivši na dva velika jubileja: 175 godina Čitaonice i 25 godina “Pudarskih dana“.
Manifestaciju je svečano otvorio predsednik Opštine Irig i jedan od osnivača Društva Irižana i “Pudarskih dana“, Stevan Kazimirović.

– Pudarski dani su pre četvrt veka zaživeli kao mali, lokalni događaj, ali su kroz sve ove godine prerasli u turističko – privrednu manifestaciju poznatu i priznatu na prostorima cele bivše Jugoslavije koju svake godine poseti nekoliko desetina hiljada posetilaca. Zbog toga želim da Vas podsetim na Nikolu Vukmanovića i Stevana Pištevića, jedne od osnivača Društva Irižana, čija je zasluga za sve ovo što su danas “Pudarski dani“ postali, nemerljiva. Tokom godina, zahvaljujući “Pudarskim danima“, stekli smo prijatelje i poslovne partnere iz svih republika bivše zemlje kao i iz mnogih drugih zemalja Evrope i sveta i oni će i ove godine biti naši dragi gosti. Nadam se da će nas vreme poslužiti a mi ćemo se potruditi da kao i svake godine pokažemo šta znači iriško i sremačko gostoprimstvo, po čemu smo, uz vrhunska vina, nadaleko poznati, istakao je Kazimirović.

Muzičko – poetsko veče organizovali su Srpska čitaonica u Irigu, Društvo Irižana i udruženje “Eustahija“, uz svesrdnu pomoć Opštine Irig.

Program se nastavlja danas u večernjim satima, Fruškogorskim sajmom vina i nastupima lokalne rok grupe “One night stand“ i popularnog “Amadeus benda“ koji počinje u 21.00 čas.

 

Izvor: irig.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*