Počele pripreme za proizvodnju jagoda u Sremu

Proizvođači jagoda ovih dana počeli su pripremu za ovogodišnju proizvodnju. U toku je pobuđivanje  kako bi se odstranili truli listovi i razredila jagoda. To je prvi posao, a nakon toga sledi zaštita preparatima na bazi bakra, pa pokrivanje agrilom i pravljenje plastenika.

U zasadu jagoda Branislava Kuzmanovića iz Vognja počelo je pobuđivanje, ove godine nešto ranije nego predhodnih. Uklanjanje trulih listova i razređivanje je počelo desetak dana pre, kako bi se kompletan proizvodni ciklus ranije završio i jagoda što pre stigla za branje.

Branislav kaže da nakon ovog posla sledi zaštita bakarnim preparatima, a nakon toga pokrivanje agrilom i na kraju pravljenje plastenika. Naravno moraju se pratiti prognoze vremena pa ako tempertura ne bude ispod 7 stepeni sledi zalivanje odnosno prihrana. Prema sadašnjim planova Kuzmanović kaže da će i prvi prinosi stići ranije nego inače.

Dugogodišnje iskustvo u proizvodnji jagoda, ali i kvalitet obezbedili su Kuzmanoviću tržište, tako da za plasman ne brine. Prošle godine sve je uspeo da proda na pijacama u Rumi, Novom sadu i Beogradu a kupci su dolazili i na Kućnu adresu. Upravo zbog toga ove godine biće jagode i na otvorenom prostoru kako bi uspeo da svojim dugogodišnjim kupcima obezbedi dovoljne količine, a svakako računa i na nove kupce.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*