Planira se komasacija u Divošu (VIDEO)

Nakon urađene komasacije u Radenkoviću i Šašincima na području grada Sremska Mitrovica u planu je i komasacija u katastarskoj opštini Divoš. Ova odluka dobila je i zeleno svetlo odbornika Gradske skupštine, tako da će ove godine početi pripremne radnje, a težište posla biće prebačeno na 2022. godinu.

Veliki problem naše poljoprivrede predstavlja usitnjenost parcela. Da bi se on prevazišao potrebno je sprovoditi komasaciju koja je veoma kompleksan posao, a to veoma dobro znaju u sremkomitrovačkoj opštini. Tamo je urađena komasacija u Radenkoviću, pri kraju je u Šašincima, a već se planira i za katastarsku opštinu Divoš.

Da sa komasacijom u Divošu može da se počne potrvrdili su i odbornici gradskog parlamenta na poslednjem skupštinskom zasedanju. Odbornici su usvojili program komasacije, odluku o sprovođenju komasacije i odluku o načelima komasacije u katastarskoj opštini Divoš.

Komasacija predstavlja ukrupnjavanje poljoprivrednih parcela i preraspodelu vlasništva nad njima, pri čemu se smanjuje broj parcela i omogućava obrada pravilnijih parcela. Na taj način se pospešuje poljoprivredna proizvodnja na tom zemljištu. Komasacija podrazumeva planiranje poljoprivredne proizvodnje, projektovanje, izgradnju i restauraciju poljskih puteva, irigacionih sistema i šumskih pojaseva, sprovođenje mera zaštite.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*