Pijačni barometar (VIDEO)

Ponuda voća i povrća na pijacama sirom Srema je  izuzetno dobra. I cene su približno iste, a iste muke muče svi prodavci. Kažu malo je kupaca, pogotovo u hladne dane, pa kada sine sunce i pazar bude bolji. Ovih dana traže se najviše spanać, zelena salata i mladi luk. Zbog situacije sa korona virusom ne jenjava potražnja za narandžom i mandarinom, kažu trgovci dok se suvi program skoro i ne traži. Odoleva još samo suva šljiva.

Na pojedinim pijacama u Sremu više nije važno kada je pijačni dan. Ponuda je uvek ista, ali i cene. Pazar sada kažu prodavci zavisi od vremenskih uslova. Kada je sunčano i toplije više je i mušterija, a onda se više i zaradi. Ovih dana na rumskoj pijaci najviše se traže spanać, zelena salata i mladi luk.

Spanać košta 300 dinara, zelena salata 50 dinara za komad, a tri pušle mladog luka koštaju 100 dinara. To su cene na rumskoj pijaci, slične su i na sremskomitrovačkoj gde se prodavci žale na izuzetno lošu prodaju. Primera radi kupus je na mitrovačkoj pijaci 40 dinara, a toliko je i na rumskoj. Jaja koštaju 11 dinara, cvekla je 70, dok je spanać u Sremskoj Mitrovici nešto jeftiniji nego u Rumi i košta 250 dinara.

Ponuda voća širom Srema je izuzetno dobra. I dalje se najviše kupuju limun, nar, mandarine i narandže. Limun ima cenu od 150, nar košta 250, koliko koštaju i kivi i ananas, mandarine koštaju 130, a narandže 150 dinara, dok španska ima cenu od 180 dinara.

S obzirom da zima polako prolazi i dolazi proleće, prodavci očekuju bolju prodaju, posebno oni koji se i bave povrtaskom proizvodnjom. Već u svojim plastenicima imaju povrće koje će uskoro na tezge, a kako to biva na početku sezone i cene će biti više nego obično. Baš zbog toga nastoje da kvalitetom privuku što više mušterija i tako obezbede dobru zaradu od posla koji nije nimalo lak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*