Pećinci: Seoski turizam – zarada za lokalno stanovništvo

U Lovačkom domu u Donjem Tovarniku, u ponedeljak je održana edukativna radionica “Poslovanje u seoskom turizmu Vojvodine”, u organizaciji Turističke organizacije Opštine Pećinci. Radionica je deo projekta koji je pokrenula Turistička organizacija Vojvodine sa ciljem podizanja kvaliteta usluga koje se nude u ruralnom turizmu Vojvodine.

Edukativnu radionicu je otvorila Ljubica Bošković, v.d. direktora TO Opštine Pećinci, koja je istakla da je turistička ruta kroz opštinu Pećinci jedna baza, koju svi zainteresovani, vredni i inventivni građani mogu da nadograde i obogate novim sadržajima.

„Odlika savremenog turiste je da stalno traži nove destinacije, da nema mnogo slobodnog vremena, da želi bogate sadržaje, dobru ponudu, raznovrsne impresije, interaktivne doživljaje i ljubazne domaćine. Opština Pećinci ima sve predispozicije da postane turistička „Meka“ ovog regiona, jer se nalazi na 30 kilometara od Beograda i 60 kilometara od Novog Sada, a oni su glavni emitivni centri urbanih ljudi, željnih seoske idile, netaknute prirode i domaće kuhinje. Potrebno je samo što više edukacija za lokalno stanovništvo, kako bi oni pronašli svoj interes i došli do zarade, u ovoj najperspektivnijoj privrednoj grani u svetu“ – istakla je Bošković.

Predavač na radionici “Poslovanje u seoskom turizmu Vojvodine” bio je dr Miloš Ćuruvija iz Novog Sada, a učesnici su pokazali veliko interesovanje za sve teme, posebno za konkurse, projekte i načine finansiranja i realizacije njihovih ideja. Dogovoreno je da se u bliskoj budućnosti održi još jedna radionica – obuka za pisanje projekata i apliciranja na pokrajinske, republičke, ali i evropske fondove.

Aktivno učešće na radionici su uzeli učenici III i IV razreda srednje škole „Milenko Verkić Neša“ iz Pećinaca, predvođeni profesorkom Biljanom Katić, predstavnice svih 7 pećinačkih udruženja žena, ali i drugih udruženja građana sa teritorije opštine Pećinci, preduzetnici, vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, potencijalni pružaoci usluga u ruralnom turizmu i drugi.

Za dobar ambijent ove radionice su se pobrinuli članovi Saveta mesne zajednice i Lovačkog društva Donji Tovarnik, a za odličan ukus domaćih, sremačkih specijaliteta UŽ „Sunčev cvet“ Donji Tovarnik.

Izvor: pecinci.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*