Pećinci: Prva generacija trgovaca potpisala ugovore o izvođenju prakse

U zgradi Opštine Pećinci potpisani su ugovori između devet učenika Srednje tehničke škole “Milenko Verkić Neša”, koji pohađaju obrazovni profil trgovac i preduzeća Luki komerc iz Pećinaca, o izvođenju praktične nastave tokom ove školske godine. Potpisivanju su, pored učenika, roditelja, predstavnika kompanije Luki komerc i Srednje tehničke škole, prisustvovali i predstavnici pećinačke lokalne samouprave i Regionalne privredne komore Sremskog upravnog okruga.

Dobrodošlicu je prisutnima poželela predsednica Privremenog organa Opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički, koja je iskazala zadovoljstvo što se ovakvi programi realizuju u pećinačkoj opštini, kao i da je pećinačkoj lokalnoj samoupravi cilj da decu školuje za privrednike i posao, a ne za evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, i ujedno se zahvalila svima koji su doprineli da dualno obrazovanje zaživi u opštini Pećinci.

Pre potpisivanja ugovora predsednik Regionalne privredne komore Sremskog upravnog okruga Đorđe Božić izneo je podatak da su se do sada 23 škole iz preko 20 gradova u Srbiji uključile u program dualnog sistema obrazovanja i da je blizu 600 učenika potpisalo ugovore, a prema najnovijim podacima preko 500 učenika tek treba da zaključe ugovore o obavljanju učeničke prakse u određenim kompanijama.

“Mi se nadamo da će se dualni sistem obrazovanja proširiti i na druge obrazovne profile neophodne našoj privredi koja će na taj način dobiti gotovog, obrazovanog radnika. Takođe, učenici stiču neophodno znanje u kompanijama u kojima obavljaju učeničku praksu, a dobijaju i određenu materijalnu nadoknadu za svoj rad“, istakao je Božić.

Ispred kompanije Luki komerc ugovore je potpisao Aleksandar Jovičić direktor maloprodaje, koji je tom prilikom istakao značaj dobre saradnje ove kompanije sa pećinačkom Tehničkom školom i njenim učenicima, kao i da se jučerašnjim potpisivanjem ugovora ta saradnja diže na viši nivo.

“Svih ovih godina učenici su kod nas mogli obavljati praktičnu nastavu i bilo nam je uvek drago da mlade, vredne ljude željne znanja i napredovanja uposlimo. Drago nam je da su se odlučili za našu kompaniju i da žele da budu deo naše porodice. Naravno, nakon školovanja uvek smo najboljima nudili ugovore za zaposlenje, a ujedno smo i nagrađivali najuspešnije učenike letovanjem u našem letovalištu u Herceg Novom. Mi ćemo nastaviti sa dobrom praksom da što bolje obučimo učenike za budući posao, ali nastavićemo i sa nagrađivanjem najuspešnijih učenika besplatnim letovanjem, dok će najbolji biti u prilici da se na kraju školovanja zaposle u našoj kompaniji”, istakao je Jovičić.

Direktorka Tehničke škole „Milenko Verkić Neša“ u Pećincima Spomenka Rakić smatra da je budućnost školovanja u kooperativnom obrazovanju sa elementima dualnog sistema, jer se učenici obučavaju u realnom radnom okruženju gde stiču važne socijalne kompetencije i takozvani preduzetnički način razmišljanja i na taj način postaju spremni za poslove koji ih čekaju ali i motivisani da svojim idejama i inovacijama doprinesu kvalitetu proizvodnje.

Izvor: pecinci.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*