Pećinci: Pri kraju trogodišnji projekat obnove Aksentijevog kućerka

U Ogaru je u toku završna faza radova na restauraciji Aksentijevog kućerka, jedne od najstarijih sačuvanih kuća u Sremu, spomeniku kulture od izuzetnog značaja starom preko 250 godina. Radove, koje realizuje Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Sremske Mitrovice sredstvima dobijenim od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, 15. septembra su obišli zamenik predsednice pećinačke opštine Zoran Vojkić i direktor opštinske Agencije za razvoj Milan Aleksić zajedno sa etnologom Zavoda Dušankom Stanković, koja je tom prilikom objasnila da se ovim radovima završava projekat konzervatorsko-restauratorskih radova na Aksentijevom kućerku započet 2013. godine.

„U ovoj fazi konačno će biti sanirane sve temeljne zone, iznivelisani zidovi, uređena unutrašnjost i kuća će biti okrečena. Radimo tehnikom koja zahteva upotrebu prirodnih materijala od kojih je kuća i napravljena, a to su drvo i zemlja. Trudimo se da sačuvamo što više autentičnih delova kuće, što znači da se skida sloj maltera kako bi se došlo do same drvene konstrukcije unutar zidova i zamenjuju se samo oni segmenti koji su potpuno dotrajali, a delovi koji su oštećeni se saniraju konzervatorskim tehnikama kako bi se sačuvali u celosti“ – kaže Dušanka Stanković.

Zoran Vojkić se zahvalio Zavodu za zaštitu spomenika kulture na svemu što je učinjeno na obnovi ogarske etno kuće u poslednjih nekoliko godina i naglasio da su sredstva u obnovu Aksentijevog kućerka ulagale i republičke i pokrajinske institucije, ali i pećinačka lokalna samouprava.

„Po završetku ovih radova, u dvorištu etno kuće biće postavljen i ambar koji datira iz istog perioda iz kog je i kuća, a već je završen đeram na bunaru. Nešto ranije je izgrađena i senica za odmor posetilaca, koju sve brojnije đačke ekskurzije mogu da koriste i kao učionicu na otvorenom, čime je upotpunjen sadržaj na ovom lokalitetu koji je nezaobilazna stanica tokom turističkog obilaska naše opštine“ – izjavio je Vojkić.Pe

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*