Pećinci: Pravilan izbor budućeg zanimanja – odluka za ceo život

Edukativni centar „Discipulus” u saradnji sa Opštinom Pećinci i udruženjem „Socio-ekologično“ iz Deča, nastavlja sa realizacijom projekta „Sajam profesionalne orijentacije opštine Pećinci“, u okviru kojeg se održavaju savetovanja i testiranja učenika završnih razreda osnovnih škola na teritoriji pećinačke opštine na temu profesionalne orijentacije, a program je podržao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Posle uspešno sprovedenog testiranja učenika osmog razreda za izbor budućeg zanimanja u Deču, realizacija profesionalne orijentacije je nastavljena je i u drugim mestima pećinačke opštine – u Kupinovu i Donjem Tovarniku. Prema rečima Ružice Mrkalj, direktora Edukativnog centra, plan je da se svim zainteresovanim učenicima završnih razreda osnovnih škola pećinačke opštine pruži pomoć pri izboru budućeg zanimanja i upisa srednje škole.

„Ono što ohrabruje i pokazuje da je odabran pravi način pružanja pomoći učenicima pri izboru budućeg zanimanja jeste veliki odziv učenika na testiranje i i zainteresovanost za rezultate. U Donjem Tovarniku je obuhvaćen 21 učenik, a u Kupinovu 19, što je zajedno sa 16 učenikaiz Deča, čini preko 97% učenika osmih razreda navedenih mesta. Zahvaljujući razumevanju pećinačke lokalne samouprave nastavljamo sa realizacijom projekta i u ostalim školama naše opštine, te su dogovoreni termini za testiranje u Pećincima i Šimanovcima. Po završetku testiranja u svim školama pećinačke opštine biće sumirani i objavljeni ukupni rezultati testiranja“ – rekla je Mrkalj i dodala da se nada daljoj uspešnoj saradnji ove ustanove i Opštine Pećinci, kao i da je u tu svrhu Edukativni centar napravio Akcioni plan za sprovođenje profesionalne orijentacije na teritoriji pećinačke opštine, koji će ponuditi Opštini i školama na uvid, kao osnov za dalju saradnju.

Krajnji cilj projekta je intenziviranje komunikacije između institucija na pokrajinskom nivou, nevladinog i privatnog sektora radi podizanja efikasnosti u obrazovanju i zapošljavanju, kao i razvoju dualnog sistema obrazovanja, putem bolje informisanosti i efikasnijeg rešavanja problema na nivou lokalne zajednice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*